2022 Anadolu Agency

Foto's van bebloede vrouw, gewond na aanval in Oekraïne, gaan de hele wereld rond: dit is haar verhaal

Het zijn foto's die gisteren en vandaag in nieuwsmedia wereldwijd te zien zijn: een vrouw met bebloed gezicht en bebloede handen, na een luchtaanval van Rusland in de buurt van waar ze woont. "Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou meemaken", vertelt ze. "Ik zou alles doen voor Oekraïne, met alle energie die ik heb"

Verband op haar wang en rondom haar hoofd, bloedsporen op haar haren en haar gezicht. Foto's van deze gewonde vrouw prijken op nieuwswebsites en voorpagina's van kranten wereldwijd, een beeld van de rechtstreekse gevolgen van de Russische inval voor de burgers in Oekraïne.

De vrouw heet Olena Kourilo. Ze is een 52-jarige lerares die in Chuchuiv woont, een stad in het oosten van Oekraïne, niet ver van de stad Charkov, op een vijftigtal kilometer van de Russische grens. Nabij Chuchuiv ligt een luchtmachtbasis van het Oekraïense leger, het was een van de doelwitten van Russische luchtaanvallen gisteren.

Maar niet alleen die luchtmachtbasis werd daarbij geraakt, zo moet blijken uit beelden die ter plaatse gemaakt zijn. Er waren ook explosies in of nabij het gebouw waar Kourilo woont. De vrouw raakte gewond door rondvliegende glasscherven in haar appartement.

AFP or licensors

"Nooit gedacht dat ik dit zou meemaken"

"Ik kon alleen maar denken, mijn God, ik ben niet klaar om te sterven", vertelde ze aan het Franse persagentschap AFP. "Ik was in shock, ik kon geen pijn voelen, waarschijnlijk door de adrenaline. Ik had nooit gedacht dat zoiets hier kon gebeuren, dat ik dit van mijn leven zou meemaken."

Nooit, onder geen enkele voorwaarde, wil ik leven onder Poetin. Het is nog beter om te sterven.

Olena Kourilo

"Ik heb veel geluk gehad, ik moet een beschermengel hebben die dicht bij mij was, omdat ik nog leef. Het gebouw is helemaal verwoest, er zijn geen ramen meer, een deur is weggeblazen, de vloeren zijn gebarsten", klinkt het bij BFM-TV.

Kourilo voelt zich nog altijd strijdvaardig. "Ik zou alles doen voor Oekraïne, zoveel als ik kan, met alle energie die ik heb. Ik zal altijd aan de kant van mijn land blijven staan. Nooit, onder geen enkele voorwaarde, wil ik leven onder Poetin. Het is nog beter om te sterven."

Meest gelezen