Leen De Smedt

Geen officieel carnaval in Aalst maar wel een officieuze prins: "Alternatief vieren waar we kunnen"

In Aalst heeft de officieuze prins carnaval, Karel Van De Winkel, gisteren zijn prinsenkostuum voorgesteld. Dat is de traditionele opstap naar het carnavalsweekend. Van De Winkel, ook wel "Sjalen" genoemd, zal er de officieuze alternatieve feesten opluisteren. Hij is niet echt verkozen als prins carnaval. Want, door de coronacrisis gaan de feesten maar beperkt door. Op café zal er alleszins wel gevierd worden en de officieuze prins komt ook met alternatieven voor de vaste carnavalsnummers. 

De coronacijfers zijn een pak beter dan de voorbije maanden en dus kan Aalst toch een beetje carnaval vieren. Een officiële viering met een stoet, een ajuinworp, een Voil Jeanettenstoet en een popverbranding zijn er niet maar de stad laat wel toe dat er op café gevierd mag worden. En, de Aalstenaars hebben intussen ook een officieus gezicht van deze bijzondere editie van hun carnaval gekozen: Karel Van De Winkel. Hij zal zo goed als alle verplichte nummers in een coronaproof kleedje steken. 

Tweedehands kostuum en cafécarnaval

Van De Winkel stelde gisteravond zijn prinsenpak voor. Bij een officiële prins is dat een moment met veel vertoon, het pak is dan ook speciaal op maat gemaakt en komt traditioneel uit Maaseik. Voor "Sjalen" ging het er anders aan toe. Hij zal vieren met een tweedehands pak, gewoon uit Aalst. 

We zijn voorbereid op grote opkomst, er is meer personeel en een extra buitenwipper

Bram Schockaert, café Cosa Nostra

Zondag wordt er op café gevierd in Aalst. De stad heeft daar toelating voor gegeven. Jeugdcafé Cosa Nostra had opgeroepen om verkleed uit te gaan en dat zal door de echte feestneuzen zeker opgevolgd worden. "Er doen 30 tot 40 cafés mee", zegt initiatiefnemer Bram Schockaert. Normaal gezien rijdt dan de grote carnavalsstoet uit, maar dat kan dit jaar niet. Ook een optocht van de losse carnavalsgroepen is verboden. 

Alternatieven voor de vaste nummers

Maandag en dinsdag zullen ook de andere traditionele carnavalsnummers in een ander kleedje zitten. De officieuze ajuinworp gaat door van op een geheime locatie én de Voil Jeanettenstoet mag door de straten trekken al moeten de verkeersregels wel goed gevolgd worden. De stad en politie zullen daar op toezien. En, de grote popverbranding op de markt is niet toegelaten. Maar, ook daarvoor bedachten "Sjalen" en zijn entourage een alternatieve popverbranding op. 

Er zal dus in Aalst wel gevierd worden van zondag 27 februari tot 1 maart. Al zal het toch nog niet helemaal verlopen zoals voor de coronacrisis. 

Meest gelezen