Twee minderjarige verdachten van de moord op David Polfliet aangehouden en gaan in beroep tegen "uithandengeving" 

Twee minderjarige verdachten, die betrokken zouden zijn bij de dood van David Polfliet vorig jaar in Beveren, gaan in beroep tegen de beslissing van de jeugdrechter om hen "uit handen te geven". Dat betekent dat ze als volwassene zullen berecht worden onder het normale strafrecht, en niet meer onder het jeugdrecht vallen. Intussen zijn de twee aangehouden en overgebracht naar de gevangenis van Beveren. 

De jeugdrechter in Dendermonde besliste gisteren om twee van de drie minderjarige verdachten in het dossier rond de dood van David Polfliet "uit handen te geven". Dat betekent dat ze als volwassene zullen berecht worden onder het normale strafrecht, en niet meer onder het jeugdrecht vallen. Zo een uithandengeving is heel uitzonderlijk in ons land. 

De advocaten van de verdachten gaven gisteren al aan teleurgesteld te zijn in de beslissing van de jeugdrechter. Volgens hen zijn er wel nog mogelijkheden om de jongens - op het moment van de feiten 16 en 17 - te begeleiden en te behandelen onder het jeugdrecht. Zij vroegen de jeugdrechtbank om niet in te gaan op de vraag van het parket voor een uithandengeving. 

Onder het jeugdrecht zouden de jongeren onder toeziend oog blijven van de jeugdrechter, die niet straft, maar maatregelen neemt. Onder het strafrecht riskeren de jongeren wel straffen. Voor de kwalificatie roofmoord - waar het parket vanuit gaat - gaat de zaak in principe naar het hof van assisen, waar ze tot 30 jaar riskeren.

Naar de gevangenis

Hoewel er nu beroep is aangetekend tegen de uithandengeving, is de strafrechtprocedure na de beslissing van de jeugdrechter gisteren wel al in gang gezet. De twee werden deze voormiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het parket wou de twee aanhouden op verdenking van roofmoord. De onderzoeksrechter heeft nu beslist dat ze worden aangehouden. In afwachting van het verder onderzoek en eventueel proces, zijn de twee naar de gevangenis van Beveren gebracht. Tot nu toe zaten de jongeren in gesloten jeugdinstellingen. 

De derde minderjarige verdachte komt niet uit Beveren zelf, maar uit Antwerpen. Daar moet de jeugdrechter nog een beslissing nemen over de uithandengeving.

Tweede onderzoek

De jongeren zelf gaven aan dat het nooit de bedoeling was om iemand te doden. Ze wilden - zo zeggen ze - David Polfliet enkel een lesje leren en excuses afdwingen omdat hij via een dating app voor homoseksuelen had afgesproken met minderjarigen. Maar toen David Polfliet weerstand bood, zou een van de jongere hem in het been gestoken hebben.

Volgens onze informatie zijn de twee ook betrokken in een ander gerechtelijk onderzoek naar gelijkaardige feiten en wat de jongeren zelf "pedojagen" zouden noemen. In dat dossier zijn de twee niet aangehouden, maar krijgen ze wel voorwaarden opgelegd. 

Meest gelezen