"Nadat de glans van "Melrose place" verdwenen was, bleef lange tijd enkel de stank over"

Een van de populairste tv-series van de jaren 90 was ongetwijfeld "Melrose place", een serie die draaide rond een groepje jongvolwassenen die samenwoonden in een appartementsblok in West Hollywood. Wereldwijd vergaapten miljoenen kijkers zich aan het lief en leed van onder meer Dr. Michael Mancini, Alison Parker, Matt Fielding en Billy Campbell. Toch was het vooral bouwvakker en 'biker boy' Jake Hanson die, vaak met ontbloot bovenlijf, de meeste harten sneller deed slaan. Die rol werd vertolkt door Grant Show, die toen al een Daytime Emmy-nominatie achter zijn naam had staan voor zijn rol in "Ryan’s Hope". Show wordt vandaag 60.

Door zijn televisiewerk viel Grant Show begin jaren 90 op bij tv-producer Aaron Spelling, die hem een rolletje aanbood in de toen eveneens immens populaire jongerenserie "Beverly Hills, 90210". Na de breuk in die serie met Kelly Taylor (rol van Jennie Garth) verhuisde Jake naar het appartementencomplex in West Hollywood, inclusief zwembad. Ideale overstap voor een spin-off en op 8 juli 1992 zond tv-zender Fox dan ook de eerste aflevering van "Melrose place" uit. Show werd de 'hunk' van dienst en mocht als Jake Hanson liefdesrelaties hebben met vrijwel iedere belangrijke actrice die in de serie te zien was.

Grant Show: "Terwijl ik helemaal niet was zoals Jake. Ik was eerder een suffe kerel in die tijd. Mijn vrouw zegt altijd: "Ik was op zoek naar een sexy sukkel." Wel, ze heeft die gevonden! Er waren heus wel heel wat mensen nodig om me er zo goed als Jake te doen uitzien. Ergens was ik wel trots dat ik als poster op meisjeskamers hing. Dat streelt je ego. Maar anderzijds besefte ik maar al te goed dat ik het niet was die daar hing." (Entertainment Tonight, april 2021)

"Het was alleszins niet makkelijk om in die tijd onopgemerkt op straat te lopen. Mijn grootste fantasie was toen om anoniem te kunnen gaan wandelen." (Studio 10, maart 2021)

"Het was een angstaanjagende, maar tegelijkertijd een fantastische periode om mee te maken. Iedere acteur zou iets dergelijks moeten kunnen meemaken. Je kan je in ieder geval niet op zo’n plots succes voorbereiden." (Entertainment Tonight)

"Ik hield me altijd voor dat ik moest opletten met alle aandacht en met al het succes. En toch heb ik me soms laten vangen en ben ik soms een grotere eikel geweest dan ik wilde zijn." (Studio 10)

"Wanneer iemand me zegt dat ik een van de tv-iconen was van de jaren 90, hoop ik dat men hem corrigeert, dat dat een vergissing is. Ik was niet dat icoon, dat was Jake. Ik heb gewoon het geluk gehad hem te mogen spelen." (Entertainment Tonight)

Het succes van "Melrose place" had niet alleen te maken met de goed ogende cast, maar ook met de vaak eigenaardige, zelfs ongeloofwaardige verhaallijnen, waarbinnen de hoofdacteurs aan hun liefdesperikelen het hoofd moesten bieden. Grant Show: "De verhaallijnen werden almaar exuberanter, en meliger. Maar op het einde van het eerste seizoen omarmde iedere acteur die meligheid. En mochten de scenarioschrijvers een haai in het verhaal geïntroduceerd hebben, dan zouden we er opgesprongen zijn. Niemand die zich daar nog vragen bij stelde." (The Hollywood Reporter, juni 2017)

"De scenario’s waren al bij al grappig. De acteurs beseften dan ook dat "Melrose place" een soort van komedie was. Al speelden wij de rollen alsof we in een soap acteerden, op een dan 'super soapy' manier.” (U Interview, augustus 2013)

"Na 5 seizoenen vond ik dat het voldoende geweest was (er zouden nog 2 seizoenen volgen, red). Te lang verbonden blijven aan serie betekende toen vaak het einde van je carrière." (The Hollywood Reporter)

"Loskomen van het imago dat ik had was best wel moeilijk. In ieder geval moeilijker dan nu, omdat er nu veel meer mogelijkheden voor acteurs zijn. Ik heb me toen behoorlijk depressief gevoeld. Maar ik wist niet wat ik anders moest doen. Dus ben ik er blijven voor gaan." (Soap Opera Digest, oktober 2017)

"Nadat de glans van "Melrose place" verdwenen was, enkel de stank overbleef, en ik enkel voor slechte televisiefilms gevraagd werd, zag ik het even niet meer zitten. Overal waar ik mijn hoofd liet zien, zag men Jake. Ik besloot dat het de hoogste tijd was om even afstand te nemen. Wat ik dan ook effectief gedaan heb." (New York Times, augustus 2008)

"Na "Melrose place" was het moeilijk om een nieuwe acteerjob te vinden. Het voelde alsof ik het toetje van gisteren was en dat het daarbij zou blijven. Ik heb dan overwogen om iets compleet anders te gaan doen. Maar eigenlijk wilde ik niets anders doen. Dus ben ik nog harder gaan zoeken en blijven volhouden tot er iets op mijn pad kwam." (People, oktober 2017)

2017 Invision

Uiteindelijk kreeg Show zijn tv-carrière opnieuw op de rails met een langdurige gastrol in "Private practice" en een hoofdrol in "Devious maids". Sinds 2017 speelt hij de rol van Blake Carrington in de 'reboot' van "Dynasty". Show is getrouwd met actrice Katherine LaNasa. Samen hebben ze één dochter. En vandaag mag hij dus 60 kaarsjes uitblazen.

Meest gelezen