Videospeler inladen...

PODCAST - 'False flags', of hoe Poetin in Oekraïne een oude piratenstrategie toepast. Deze week in Vranckx & Byloo

Nog voor de tanks door de straten rolden, voerde Rusland al oorlog tegen Oekraïne in cyberspace. Door fake news en vervalste video's te verspreiden op de sociale media, probeert Poetin zijn eigen volk ervan te overtuigen dat oorlog nodig is. Zo steekt hij een eeuwenoude tactiek in een modern jasje.

Als we de Russische president Poetin mogen geloven, is er in Oekraïne een nazistisch regime aan de macht dat een genocide uitvoert tegen de Russische minderheid. Niet dat daar ook maar enig bewijs van is. 

Poetin is niet de eerste leider die een oorlog begint onder valse voorwendselen. Want wist je dat ook de Tweede Wereldoorlog, de Vietnamoorlog én de twee Golfoorlogen zo gestart zijn? En dat piraten zich in de zestiende eeuw al bedienden van false flags? Zelfs de Romeinse keizer Julius Caesar wist al hoe je het makkelijkst een oorlog aan je eigen volk verkoopt: met een leugen. 

Johan De Ryck (links) en Bram Vandeputte.

De gasten van deze week zijn oud-VRT NWS-journalist Johan De Ryck en Terzake-journalist Bram Vandeputte. De eerste doceerde jarenlang de vakken Propaganda en Media aan de Krijgschool. De tweede volgt voor VRT NWS alles wat er in Oekraïne én Rusland op de sociale media verschijnt.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen