Ruzie aan de kust om de garnaalkroket: “Het is een gerecht van de hele kust, niet enkel van Oostende!”

Aan de Westkust zijn ze niet blij dat de garnaalkroket erkend is als een Oostends streekgerecht. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde vindt zelfs dat de VLAM, die beslist over de streekgerechten, moet terugkomen op haar beslissing.

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche voelt zich gepasseerd. “ Het is potsierlijk om dat in een achterkamertje te beslissen. Wij zijn de garnalengemeente bij uitstek. Onze paardenvissers zijn erkend door Unesco als werelderfgoed. Die garnalen worden ook verwerkt in kroketten. Maar ook de vissersboten in Zeebrugge en Nieuwpoort vangen die garnalen. Overal aan de kust kan je goede garnaalkroketten eten. Zelfs in Brussel worden er heerlijke garnaalkroketten verkocht.

Vanden Bussche vindt dat de Oostendse garnaalkroket een Vlaamse garnaalkroket moet worden. “Net zoals bijvoorbeeld stoverij of witloof met hesp is dat eigenlijk een Vlaams of Belgisch gerecht. Het gaat er over dat je de goede verse noordzeegarnaal gebruikt, dat is de basis van alles. Het is de kaviaar van de Noordzee”, besluit hij.

VLAM reageert

Volgens de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing is de Oostendse garnaalkroket terecht erkend als Vlaams streekproduct. VLAM zegt dat het werkt op basis van concrete aanvragen en dat er goede argumenten zijn om van de Oostendse garnaalkroket te spreken. 

Liliane Driesen: "Sommige producten worden in verschillende gemeenten of steden geproduceerd en hebben daar een geschiedenis. Als er initiatief wordt genomen door één bepaalde instantie, schudt dat andere partijen wakker. Die zeggen, wij hebben ook een heel mooi dossier.  Wel het staat hen vrij om een dossier in te dienen. Onze beoordelingscommissie die de sectorgroep streekproducten adviseert, bekijkt nauwkeurig hoe het zit met de geschiedenis. Maar andere partijen kunnen dus zeker ook een aanvraag indienen."

BEKIJK - Een reportage over de erkenning van de Oostendse garnaalkroket uit "Het journaal" van 15 februari 2022:

Videospeler inladen...

Meest gelezen