Copyright Gentse universiteit

Universiteit Gent vraagt studenten in Rusland niet langer te reizen: “Om snel te kunnen handelen”

De Gentse universiteit vraagt haar uitwisselingsstudenten in Rusland om te blijven waar ze zijn en niet te reizen in het land. De universiteit wil zo kunnen ingrijpen en de studenten terug halen als het er niet meer veilig blijkt. Het gaat om 18 mensen. 

Heel wat organisaties nemen voorzorgsmaatregelen nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne al een tweede dag is ingegaan. Universiteit Gent heeft 18 uitwisselingsstudenten die op dit moment in Rusland verblijven en vraagt hen nu met aandrang om niet in het land te gaan rondreizen. Als ze op 1 gekende locatie verblijven is het immers veel makkelijker om in te grijpen als de situatie escaleert en gevaarlijk wordt. 

We hebben de contactgegevens van onze studenten doorgestuurd aan de Belgische ambassade in Rusland

Stephanie Lenoir, woordvoerster Universiteit Gent

"Eerder deze week hebben we de contactgegevens van onze studenten in Rusland verzameld en doorgespeeld aan de Belgische ambassade. We hebben ook zelf contact gehad, per telefoon of mail, om goed te weten wie waar is. Zo kunnen we snel ingrijpen als er iets gebeurt en ook steun bieden waar nodig", zegt Stephanie Lenoir van de Universiteit Gent. 

De feiten kunnen een diepe indruk maken. "Zeker als je weet dat de meeste studenten er eigenlijk nog maar pas zijn. Het tweede semester is nog maar net begonnen. Dan is het natuurlijk extra spannend als je ver van huis bent." Het gaat vooral om studenten die Slavische talen studeren.

"Ze kunnen ons dag en nacht bereiken"

De universiteit laat de studenten weten dat ze altijd contact kunnen opnemen als ze vragen of bezorgdheden hebben. "We kunnen ze, als het nodig is, praktisch en emotioneel ondersteunen", zegt Lenoir. Dat is ook zo voor studenten elders in het buitenland of ook in België. "Ook voor hen zijn we er, ze kunnen bij ons terecht."

Meest gelezen