AFP or licensors

Andy haalt gevluchte Oekraïners op aan de grens met Polen en wil hen thuis in Zelzate onderdak bieden

Andy De Schipper uit Zelzate is vanmorgen in alle vroegte vertrokken richting de grens van Polen met Oekraïne. Hij hoopt er vanavond aan te komen. Hij wil gevluchte Oekraïners in de eerste plaats de eerste noden, zoals water en brood, aanbieden, maar wil ook mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben, meebrengen naar ons land. Hij hoopt zoveel mogelijk mensen te mobiliseren, om zijn voorbeeld te volgen. 

"Ik ben momenteel in Bottrop, bij Essen in Duitsland, en ik ben net even de benen aan het strekken en een kop koffie aan het drinken", vertelt Andy De Schipper. Vanmorgen vroeg vertrok hij uit Zelzate, richting de Pools-Oekraïense grens. "Vanuit Oekraïne is er een ware exodus op gang gekomen, die mensen daar hebben een gigantisch probleem. En dus dachten mijn vrouw -die overigens Russische is -en ik : "Wat kunnen we doen om die mensen te helpen?" 

Andy heeft water en brood bij voor gevluchte Oekraïners. "Die mensen zijn al dagen onderweg, en hebben uren moeten staan aanschuiven aan de grens. Met wat voedsel kan ik hen al een beetje opvangen. Maar even goed wil ik mensen meenemen naar ons land en hen bij ons thuis tijdelijk onderdak aanbieden." 

Het is misschien een druppel op een hete plaat, maar vele druppels kunnen wel een verschil maken
Andy De Schipper

"Ik besef dat ik hartverscheurende taferelen zal aantreffen," gaat Andy verder. "Ik verwacht bomvolle auto's met vrouwen en kinderen, mannen mogen de grens niet over omdat ze opgeroepen zijn om mee te vechten. Ik ben pragmatisch ingesteld dus ik ben er mentaal wel op voorbereid". 

Ook voor Katrina, de Russische vrouw van Andy, kon haar man niet snel genoeg vertrekken om gevluchte Oekraïners hulp te bieden. "Ik ben beschaamd over wat Poetin aan het doen is, en ik voel ook veel verdriet voor wat mensen in Oekraïne meemaken." Katrina beseft dat haar man keuzes zal moeten maken aan de grens, over wie hij al dan niet mee zal nemen naar ons land. "Het zullen heel harde keuzes zijn, daarom proberen we zoveel mogelijk mensen te vinden om hetzelfde te doen als wij." 

Oekraïense burgers die naar ons land komen, mogen 90 dagen zonder visum in ons land bijven. Wie daarna langer wil blijven, moet een verblijfsvergunning aanvragen. "Wij willen die mensen een noodoplossing aanbieden", zegt Katrina nog. "Uiteraard hopen we dat die van korte duur zal zijn, want die mensen willen uiteraard zo snel mogelijk naar huis en hun gewone leven terugkeren."

Meest gelezen