Apotheek in Kessel-Lo merkt stijgende vraag naar jodiumtabletten: "Mensen hebben schrik door oorlog in Oekraïne"

Door de oorlog in Oekraïne gaan meer Belgen gratis jodiumpillen halen bij apothekers. Jodiumtabletten worden aangeraden bij nucleair gevaar. Ook Diane Reymen, apothekeres in Kessel-Lo bij Leuven merkt dat de vraag stijgt: "We zijn nu vooral bezig met het afleveren van jodiumtabletten, sinds gisteren is de vraag duidelijk op gang gekomen". 

De oorlog in Oekraïne doet de vraag naar jodiumpillen stijgen. Jodiumtabletten worden aangeraden bij een nucleair incident. Als de schildklier vooraf verzadigd raakt met stabiel jodium, zal het lichaam geen radioactief jodium meer opnemen. Verschillende apotheken merken dat er nu meer verpakkingen over de toonbank gaan dan normaal, wat ook het geval is in Kessel-Lo, bij apothekeres Diane Reymen. 

We merken een duidelijke toename sinds gisteren, maar ik had de link eerst niet gelegd

Diane Reymen

Voor de oorlog met Oekraïne begon, was er nauwelijks vraag naar jodiumpillen in de apotheek van Diane, maar nu stijgt de vraag. "Sinds gisteren staat het niet stil," vertelt Diane Reymen. 

Enkele jaren geleden werd in ons land nog een oproep gelanceerd om jodiumtabletten in huis te halen. Die tabletten zijn nog altijd goed, zegt de Algemene Pharmaceutische Bond.

Meest gelezen