Liveblog: Europa kondigt extra maatregelen aan tegen Rusland, Russische banken uit internationaal betaalsysteem Swift

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat Europa bijkomende en verregaande economische sancties wil treffen tegen Rusland. Intussen hebben luchtvaartmaatschappijen KLM en Lufthansa al zeker een week al hun vluchten naar en over Rusland geschrapt. En steeds meer landen sturen wapens naar Oekraïne. Ook België levert 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof. Volg de belangrijkste ontwikkelingen op de voet.

WAT WETEN WE TOT NU?

 
  • Russische troepen hebben de buitenwijken van Kiev bereikt. Volgens VS-experts ondervinden de Russen meer weerstand dan ze verwacht hadden. In het noorden, oosten en zuiden hebben de Russen wel al aanzienlijke delen Oekraïens grondgebied ingenomen.
  • Rusland wordt geweerd van het Eurovisiesongfestival en internationale sportwedstrijden. Daarnaast zijn er zware sancties vanuit het Westen die Poetin en Lavrov persoonlijk treffen.
  • Rusland heeft zoals verwacht zijn veto gebruikt tegen VN-resolutie die de Russische invasie veroordeelde. De VN heeft de Soedanese diplomaat Amin Awad aangesteld als crisiscoördinator.
  • België heeft aangekondigd dat het 2.000 machinegeweren gaat leveren aan het Oekraïense leger en 3.800 ton brandstof zal sturen ter bevoorrading van de Oekraïense troepen. Ons land stuurt ook 300 militairen naar Roemenië om de oostflank van de Navo te versterken. 

Bovenaan de liveblog worden de belangrijkste berichten vastgepind, daaronder vind je alle berichten chronologisch.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europa wil extra maatregelen tegen Rusland: "Hun banken uit internationaal systeem Swift halen"

Europa wil extra drastische financiële maatregelen nemen tegen Rusland, om het geweld van Poetin nog strenger te veroordelen. Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt tijdens een korte persconferentie.

Ze stelt drie nieuwe maatregelen voor, die ze al heeft afgetoetst bij de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz, de Britse premier Johnson en Mario Draghi, premier van Italië. Ook de Amerikaanse president Biden en de Canadese premier Trudeau hebben hun zegen gegeven. Die bijkomende maatregelen moeten de financiering "van de Russische oorlogsmachine aanzienlijk bemoeilijken", aldus Von der Leyen. 

De financiering van de Russische oorlogsmachine wordt bemoeilijkt

De Russische banken zouden geen gebruik meer kunnen maken van het internationale banksysteem Swift. Op die manier kunnen ze niet langer wereldwijd financiële transacties doen, wat ook de import en export hindert.

Ten tweede zouden de tegoeden van de Russische Centrale Bank worden bevroren, zodat de oorlog een pak moeilijker te financieren valt. Ook het clubje rijke en machtige oligarchen rond Poetin wordt geviseerd: ze zouden niet langer hun financiële middelen op de Europese markt kunnen gebruiken. 

Von der Leyen benadrukt dat deze maatregelen er komen, "omdat Poetin de toekomst van zijn eigen land vernielt". Ze veroordeelt opnieuw het geweld van de voorbije dagen en noemt de aanvallen in Oekraïne ook "barbaarse acties". Von der Leyen benadrukt hoe de hele wereld kijkt naar "de moedige weerstand die het Oekraïense leger en volk nu biedt".

Naast de drie financiële maatregelen, wil Von der Leyen ook een transatlantische taskforce oprichten, die erop moet toezien dat de aangekondigde sancties effectief worden uitgevoerd. En Europa wil ook optreden tegen de desinformatie en andere vormen van digitale oorlogsvoering.

Bekijk hier de integrale persmededeling van Ursula von der Leyen (in het Engels):

Videospeler inladen...

Na Nederlandse maatschappij KLM: ook Lufthansa vliegt één week niet naar of over Rusland

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa zal minstens de komende zeven dagen niet naar of over Rusland vliegen. Dat heeft de moedergroep van Brussels Airlines aangekondigd. Brussels Airlines heeft momenteel geen vluchten naar Rusland of verder richting het oosten. Eerder vandaag heeft ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM beslist om de komende week niet meer naar of over Rusland te vliegen.

Lufthansa schort meteen alle luchten naar Rusland op. En de vluchten die zich in het Russische luchtruim bevinden, zullen dat snel verlaten. Vandaag hebben ook twee Lufthansa-vluchten die vanuit Duitsland over Rusland op weg waren naar het Verre Oosten (Tokio en Seoel), rechtsomkeer gemaakt. Ook DHL, die vrachtvluchten uitvoert, heeft vliegtuigen laten terugkeren.

In een kort statement laat Lufthansa weten "de situatie van nabij op te volgen" en "in nauw contact te staan met de lokale autoriteiten". De vraag is of nog meer maatschappijen tijdelijk van koers veranderen.

België stuurt volgende week 300 militairen naar Roemenië

Ons land zal volgende week 300 militairen naar Roemenië sturen, in het kader van de snelle reactiemacht (Nato Response Force, NRF) die de NAVO ontplooit aan haar oostflank. Dat hebben premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) aangekondigd.

De Noord-Atlantische alliantie NAVO besliste gisteren om eenheden van de snelle reactiemacht "te land, te zee en in de lucht" te ontplooien ter afschrikking van Rusland, nadat dat land Oekraïne is binnengevallen. Naar Oekraïne zelf worden geen NAVO-troepen gestuurd, want dat land is geen lid van de alliantie. 

Premier De Croo had gisteren al gezegd dat België aan die ontplooiing zou deelnemen. Vandaag werd dan aangekondigd dat er volgende week 300 militairen naar Roemenië zullen gaan, zo vertelde hij ook in ons journaal. 

Videospeler inladen...

Het gaat voornamelijk om 1/3 lansiers, zo verduidelijkte minister van Defensie Dedonder, van het infanteriebataljon uit Marche-en-Famenne. De Belgische soldaten zullen "een beschermings- en ontradingsmissie uitvoeren", aldus de minister. "Ik wil hen bedanken voor hun toewijding."

De soldaten zullen onderdeel zijn van een Frans-Belgisch bataljon. Frankrijk maakte eerder bekend 500 militairen naar Roemenië te sturen.

België is al actief aan de oostflank van de NAVO. Sinds eind vorig jaar verdedigen een 50-tal militairen met vier Belgische F-16's het Baltische luchtruim, nog tot eind maart. Dat gebeurt in het kader van een rotatiesysteem met andere NAVO-landen, omdat de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen niet over eigen gevechtsvliegtuigen beschikken. "De vier F-16's hebben intussen al een groter gebied toegewezen gekregen om te bewaken", zegt Cédric Maes, de woordvoerder van minister Dedonder. België is ook bereid om twee extra F-16's in te zetten, indien die vraag zou komen, aldus nog de woordvoerder.

Van Turkije over India tot Japan: op verschillende plaatsen is er geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne

Niet alleen in Brussel, maar ook op veel andere plaatsen in de wereld is er betoogd tegen de oorlog in Oekraïne. Mensen komen op straat om luid en duidelijk hun onvrede te uiten over de Russische agressie. 

Videospeler inladen...

Al zeker 150.000 Oekraïeners zijn al gevlucht naar het buitenland, zegt VN

Minstens 150.000 Oekraïeners zijn hun land al ontvlucht. De meesten van hen naar Polen getrokken.  Dat laat het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties weten. Mensen proberen zowel te voet, als met de auto, de bus of de trein de grens over te steken. Aan de verschillende grensovergangen staan dan ook lange wachtrijen. 

Ook de Hongaarse premier Viktor Orban, die vaak een sterk anti-migratiestandpunt inneemt, heeft ook al laten weten dat Hongarije bereid is om alle Oekraïense burgers op te nemen. 

Volgens de VN zouden ook zeker 100.000 Oekraïeners op de vlucht zijn voor het geweld, binnen hun eigen land. Naar schatting vier miljoen Oekraïners zouden de komende dagen en weken op de vlucht slaan voor de oorlog. Dat zijn vooral vrouwen en kinderen, omdat de Oekraïense president volwassen mannen tot 60 jaar heeft verboden om het land te verlaten. Zij zouden massaal de wapens moeten opnemen om hun land te verdedigen.

Ook premier De Croo belde met Oekraïense president Zelenski

Ook onze premier Alexander De Croo heeft vandaag gebeld met de Oekraïense president Zelenski. Hij laat via Twitter weten dat Oekraïne de Belgische steun geniet, en dat ze gepraat hebben over eventuele extra maatregelen op internationaal niveau.

Ook Britse premier Boris Johnson heeft gebeld met Oekraïens president Zelenski: "We moeten Rusland volledig isoleren"

Rusland moet volledig geïsoleerd worden, zowel op diplomatiek als financieel vlak. Dat heeft de Britse premier Boris Johnsson gezegd, na een telefoontje met de Oekraïense president Zelenski. Johnsson doelt daarmee op het (deels) afsluiten van Rusland van het internationale banksysteem Swift. Via Twitter laat Zelenski weten "dankbaar" te zijn over de positie die Johnson inneemt, en over de verdere versterking die er komt voor de Oekraïense troepen.

Ook Frankrijk schiet Oekraïne ter hulp met wapens en brandstof

Ook Frankrijk gaat wapens en brandstof naar Oekraïne sturen. Dat heeft het Elysée, de Franse presidentiële instelling, laten weten. Frankrijk zou ook willen optreden tegen desinformatie die vanuit Rusland verspreid wordt over de oorlog in Oekraïne. Dat is gezegd na bijeenkomst van de Franse veiligheidsraad, inclusief Frans president Macron. Hoe Frankrijk dat precies wil aanpakken, is niet bekend. Na dat overleg heeft Frankrijk ook gepleit voor meer verregaande economische sancties tegen Rusland.

Oekraïense president Zelenski bedankt Paus voor telefoontje

De Oekraïense president Zelenski heeft de voorbije dagen met heel wat politici en hoogwaardigheidsbekleders besproken, en ook met de paus. Paus Franciscus heeft hem vandaag gebeld, zo bevestigt een woordvoerder van het Vaticaan. Een telefoontje dat Zelenski bijzonder kan appreciëren, laat hij weten via Twitter.

"Dank aan paus Franciscus ... voor het bidden voor vrede in Oekraïne en voor een bestand. Het Oekraïense volk voelt de spirituele steun van zijne Heiligheid", tweet hij.

Lockdown van kracht in Kiev tot maandagochtend

Sinds 17 uur lokale tijd geldt er een verstrengde avondklok in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tot maandagochtend 8 uur geldt een uitgaansverbod. Wie in de stad woont, mag zijn huis niet verlaten. Iedereen die tijdens deze uren op straat is, wordt beschouwd als lid van de "vijandelijke sabotagegroepen", zegt burgemeester Vitali Klitsjko, burgemeester van Kiev. 

De voorbije dagen was er al een avondklok van kracht, maar volgens Klitsjko zijn "strenge regels nodig om de stad te zuiveren van de vijand". In Oekraïne geldt sinds drie dagen de noodtoestand, al voor Rusland met de aanval was begonnen.

Meest gelezen