Radiomaker Dree Peremans (72) overleden, bekend van "Het einde van de wereld"

Voormalig radioproducer en schrijver Dree Peremans is plotseling overleden in Portugal. Hij combineerde muziek en verhalen uit de hele wereld in bijzondere radioprogramma's, voorstellingen en boeken. Peremans was gefascineerd door reizen in de verbeelding: "Patagonië ligt overal waar je het wil hebben".

Een van de markante persoonlijkheden uit de muziek- en radiowereld is niet meer. Dree Peremans is onverwachts op zijn 72e overleden in Portugal. Hij maakte jarenlang radioprogramma’s en was de bezieler van vele muzikale projecten. Hij schreef sprookjes, reisverhalen en boeken over muziek.

In "Time out" op zondag 27 februari van 20u30 tot 23u brengt Radio 1 hulde aan Dree Peremans.

Dree Peremans richtte eind jaren 60 mee de folkgroep De Vlier op. Via de muziek kwam hij bij de toenmalige BRT terecht, eerst bij Radio 2 (omroep Brabant) en daarna op Radio 1, waar hij onder meer “Kramiek” en “Strip-avond” presenteerde. 

Op Radio 1 was Dree Peremans producer van het bekende middagmagazine “Het vermoeden”. Later maakte hij “De Groote Boodschap” over folkmuziek. Vooral zijn zondagavondvullende programma “Het einde van de wereld” sprak tot de verbeelding van veel luisteraars. 

Vogelzang op de radio

"Het einde van de wereld" vulde elf radioseizoenen lang op Radio 1 de zondagavond met verhalen, sprookjes en muziek uit de wereld. Ook de vorm was bijzonder: tekst en muziek vloeiden in elkaar over, en er was vaak vogelzang te horen. 

Het programma was "een radioreis in tijd en ruimte, van Altamira tot heden, van Ushuaia tot Erps-Kwerps." Dree Peremans las verhalen en vertelde over historische zeereizen naar Patagonië en andere verre landen. Alida Neslo, Sharda Ganga, Patrick De Rynck, Walter Ertvelt, Jo Van Driessche, Estelle Slegers, Jo Govaerts, Dirk Van Esbroeck, Stefan Brijs, Ralph Rabie, Ronald Verheyen en vele anderen werkten mee. Enkelen onder hen maakten in 2020 thuis vanuit hun kot een lockdownversie van het programma. 

Hij vertelde verhalen waar niemand ooit van had gehoord

Friedl' Lesage, presentatrice "Het einde van de wereld"

Friedl' Lesage, een van de presentatoren van "Het einde van de wereld", reageert op Facebook: "Dree maakte radio vanuit de buik met zijn ziel als enige graadmeter. En al zijn vrienden en vriendinnen mochten meedoen. Hij maakte er één grote familie van, reizigers zonder doel maar met het oog op de weg. Hij plukte muziek uit dozen waar niemand naar omkeek, hij vertelde verhalen waar niemand ooit van had gehoord."

BELUISTER: In "De ochtend" vertelde Jan Hautekiet over het belang van Peremans voor de radio én de folkmuziek:

Dree Peremans maakte ook radiodocumentaires en plaat- en theaterproducties over de vissers van de IJslandvaart of “Het zwarte goud” over de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen. 

BEKIJK: Dree Peremans over Vuurland en Patagonië (Link, Canvas, 16 januari 2001):

Videospeler inladen...

Patagonië ligt overal waar je het wil hebben

Voor Patagonië in Zuid-Amerika had Dree Peremans een grote fascinatie. Hij schreef de "Encyclopedia Patagonica" en was de oprichter van de "Fundación Patagonista", samen met muzikant Dirk Van Esbroeck. 

Reizen in de verbeelding, daar ging het om voor Dree Peremans. "Zuiver geografisch gezien ligt Patagonië in de uiterste punt van Latijns-Amerika, maar anderzijds ligt Patagonië overal waar je het wil hebben," zei hij in een interview in "Het vrije westen" op Radio 1.  Een mythische plek waar hij lange tijd nooit zelf was geweest. "Ik ben daar elke avond, maar niet lijfelijk. Moet dat? Nee, ik voel daar geen grote behoefte toe. Ik weet dat het kan en dat is een hele geruststelling."

Dree Peremans was ook de producer van folkartiesten als Kadril, Dirk Van Esbroeck of Wannes Van de Velde. Van die laatste schreef hij de biografie "Wannes. Hier is hem terug."  

BEKIJK: Dree Peremans bij de voorstelling van het liedboek van Wannes Van de Velde (Journaal, 9 oktober 2013):

Videospeler inladen...

Meest gelezen