Tolken willen maatregelen na incident in Hasselt: "We willen op veilige afstand van beklaagden zitten"

De Beroepsvereniging van Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) vraagt maatregelen, nadat gisteren een tolk werd geslagen door de beklaagde voor wie hij tolkte op de correctionele rechtbank van Hasselt. De tolken willen op een veilige afstand van de verdachten kunnen zitten.

De Beroepsvereniging van Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) reageert geschokt op het incident in de rechtbank van Hasselt gisteren en vraagt maatregelen. Een beklaagde die terecht stond in een zedenzaak sloeg zijn tolk neer tijdens de zitting.  "In de veiligheidsvoorschriften lijkt weinig of geen rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van een of meerdere tolken op een zitting", vindt woordvoerder Henri Boghe. "Want de tolk zit letterlijk mee op de beklaagdenbank, net naast of tussen de beklaagden. Het zou beter zijn als we aan een aparte tafel kunnen zitten, of in een aparte cabine."   

De tolk zit letterlijk mee op de beklaagdenbank, net naast de beklaagde

Henri Boghe, Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken

Tolken worden geregeld geconfronteerd met verbale agressie. Maar gisteren kwam het ook tot fysiek geweld. "In sommige zaken waar de gemoederen hoog oplopen, zitten we daar letterlijk als buffer tussen personen die elkaar echt haten", gaat Boghe verder. "Dat is zo bijvoorbeeld het geval in drugszaken, maar evengoed bij vechtscheidingen of andere familiezaken." 

Meest gelezen