Medaillewinnaar Bart Swings in Herent getrakteerd op groot dorpsfeest: "Hij heeft dit verdiend"

In Herent kan je stilaan spreken van een Swings-koorts. Bart Swings is vandaag ontvangen in zijn geboortedorp Herent met een heus dorpsfeest. Het dorp wil de atleet in de bloemetjes zetten voor zijn historische gouden medaille op de Winterspelen. En waar anders dan aan het Bart Swings sportcentrum? "De steun van Herent heeft me geholpen om te knallen tijdens de spelen", zegt Swings.

Swings schittert aan het sportcentrum dat naar hem is vernoemd, met gouden medaille in de hand. "Ik vond het vorig jaar al een fantastisch gebaar en nu kan ik het bekronen met goud", zegt Swings. "Het is ongelooflijk hoe heel Herent me steunt en achter me staat. Dat heeft me de afgelopen weken geholpen om te knallen en de medaille binnen te halen."

Voorbeeld voor de jeugd

De atleet hoopt ook een impact te hebben buiten de sport. "Ik hoop vooral dat ik anderen aan het sporten kan brengen. Ik draag sporten in mijn hart en het zou me deugd doen als ik dat kan overdragen op andere mensen", zegt Swings.

De feestvierders hebben enkel lof voor hun held. Meer dan 1500 supporters kwamen opdagen. "We zijn allemaal zo trots op Bart", zegt dorpsgenoot Tobias. "Hij heeft alles gegeven en kon het goud binnenhalen. Mijn zoontje kijkt alvast enorm naar hem op." Inwoner Amelie kan enkel bevestigen. "Hij is een voorbeeld voor de jeugd in Herent, zowel sportief als persoonlijk."

Nog olympische ambitie?

Het vuur is alleszins nog niet geblust bij Swings. "Ik ga er alles aan doen om te blijven presteren, maar ik moet zien wat de komende vier jaar gaan geven", zegt Swings. "Ik neem het jaar bij jaar en dan zien we wel of ik bij de Winterspelen in Milaan raak. Maar de steun zit alleszins goed", lacht hij.

Swings ontmoet fans tijdens de viering

Meest gelezen