Videospeler inladen...

Duizenden mensen protesteren tegen hoge energieprijzen: "Meer hulp nodig van de staat, het is gewoon te weinig"

In Brussel organiseert de uiterst linkse partij PVDA een betoging tegen de hoge energieprijzen en het algemene beleid. Er zouden al duizenden mensen aanwezig zijn. Ze houden een protestmars door Brussel. "Mensen hebben echt veel meer hulp nodig van de staat. Het is gewoon te weinig. Dat mensen woedend zijn, vind ik niet meer dan logisch", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

De uiterst linkse PVDA organiseert vandaag een mars door Brussel om te protesteren tegen de hoge energieprijzen, maar ook tegen het algemene beleid. De partij zelf verwachtte tienduizend deelnemers, maar of ze dat aantal ook halen is nog niet duidelijk. Er zijn in elk geval wel duizenden mensen op de been in de hoofdstad. 

Een jonge vrouw vertelt waarom ze vandaag meestapt in de mars: "De lonen, de pensioenen... Ik zie voor mijzelf echt geen toekomst meer. En dat is niet mijn eigen schuld. Daarom denk ik dat we allemaal samen het signaal moeten geven dat het genoeg is geweest."

We moeten allemaal samen het signaal geven dat het genoeg is geweest

Voor een andere deelneemster zijn de hoge energiefacturen een belangrijke motivatie om er vandaag bij te zijn. "Een btw van 21 procent op elektriciteit en gas, dat is belachelijk. Dat is voor luxeproducten zoals caviaar en champagne of Jaguars, maar niet voor gas en elektriciteit. Dat zijn basisbehoeftes hè."

Betogers vertellen waarom ze vandaag meestappen in de protestmars:

Videospeler inladen...

Organisator PVDA herhaalt daarom haar aloude eis om de btw op gas en elektriciteit onmiddellijk naar 6 procent te brengen. Die maatregel ligt ondertussen ook opnieuw op tafel bij de federale regering, maar PVDA vindt het belangrijk om vandaag extra druk te zetten.

"Mensen hebben echt veel meer hulp nodig van de staat. Het is gewoon te weinig", zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. "Dat de mensen woedend zijn, vind ik niet meer dan logisch. Het gaat om twee- tot drieduizend euro meer per jaar, hoe kan je dat nog betalen? En het gaat nog meer stijgen in de maanden die komen. Er moet dus een duidelijke oplossing op tafel komen."

De protestmars trekt door Brussel

PVDA veroordeelt Russische inval in Oekraïne

PVDA kwam de afgelopen dagen in opspraak. De partij onthield zich toen in het Vlaams Parlement een resolutie werd gestemd om de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. Dat leverde heel wat verontwaardiging op. Maar de partij veroordeelt de Russische inval wel degelijk sterk, vertelt Hedebouw. 

"We hebben dat duidelijk veroordeeld, want Poetin is een autocraat van de oligarchen die de Oekraïense staat gewoon niet erkent. Maar tegelijk hebben we gezegd dat we vrede op tafel moeten leggen, want een oorlogsretoriek gaat ons gewoon een oorlog in heel Europa opleveren. We hebben gisteren dus betoogd met de vredesbeweging om te zeggen: geef vrede een kans", aldus de voorzitter.

Bekijk hier het interview met PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen