Radio 2

Mooi weer lokt veel volk naar de kust: "Vorige week was er de storm, nu wil iedereen naar buiten"

De krokusvakantie is voor de horeca-uitbaters aan de kust goed gestart. Hotels noteren een bezettingsgraad van 75 tot 90 procent. Het aantal overnachtingen in de krokusvakantie wordt op hetzelfde niveau als in de krokusvakantie van 2019 geschat. 

Het zijn vooral Vlamingen en Walen die de weg naar de kust vinden tijdens deze krokusvakantie. Buitenlandse toeristen laten het nog altijd wat afweten. "De kust telt een vijfde meer overnachtingen dan tijdens de krokusvakantie van drie jaar geleden", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "De kunststeden zoals Brugge en Gent hebben het nog altijd moeilijker met negen procent minder overnachtingen dan in de krokusvakantie van 2019."

Na de storm nu de zon

Vooral het mooie weer lokt de mensen naar de kust. Bart Vandenbroucke runt hotel Cosmopolite in Nieuwpoort. Zijn hotel zit aan de start van de vakantie voor zo'n 75 procent vol. "Dankzij het mooie weer dat ze voorspellen, zullen er nog extra boekingen bijkomen. Je merkt dat de mensen naar buiten willen. Vorige week was er de storm, iedereen bleef binnen. Maar nu de zon er is, wil iedereen naar buiten." 

Bart merkt in zijn hotel dat mensen vooral kortverblijven boeken, een tot twee 2 nachten. Opvallend is dat het hoofdzakelijk binnenlandse toeristen zijn. "De buitenlandse toeristen zijn nog altijd afwachtend en komen nog niet massaal terug."

Meest gelezen