Lege straten in Kiev, er is tot maandag een uitgaansverbod van kracht.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Russische troepen uit Charkov verjaagd, zegt lokale overheid, geen grote gevechten in Kiev: situatie op terrein op dag 4

Russische troepen zijn vanmorgen Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, binnengereden. Maar volgens de lokale overheid zou de stad weer volledig onder Oekraïense controle zijn. De voorbije nacht hebben Russische troepen verschillende olie- en gasinstallaties in Oekraïne gebombardeerd. In en rond de hoofdstad Kiev zijn opnieuw explosies gehoord, maar grote gevechten blijven uit. Intussen zou Rusland al twee derde van zijn capaciteit rond Oekraïne in Oekraïne ingezet hebben.

Hoofdstad Kiev en noordwesten

Volgens het Oekraïense leger blijft Kiev het belangrijkste doel van de Russische invasie. Een grootschalige aanval op de hoofdstad is er nog niet gekomen. Al geeft de burgemeester van Kiev wel toe dat de stad omsingeld is. "Burgers evacueren zit er niet in."

Volgens het Oekraïense leger zijn op dit moment vooral Russische sabotage- en verkenningstroepen actief in Kiev en andere steden, die een grotere aanval zouden voorbereiden. Op sociale media circuleerden vandaag berichten dat het al bij al vrij rustig was in de hoofdstad. Af en toe waren wel (zware) explosies te horen.

In de buitenwijken van Kiev waren er afgelopen nacht wel gevechten. Burgers maakten melding van een zware explosie aan de rand van de stad. In Vasilkiv, nabij Kiev, zou ook opnieuw zwaar gevochten zijn om de luchthaven in handen te krijgen. 

De burgemeester van Vasilkiv bevestigt ook dat Russische troepen een oliedepot hebben gebombardeerd. Aan de inwoners van Kiev wordt gevraagd om hun ramen en deuren dicht te houden omdat er mogelijk giftige dampen zouden kunnen afdrijven in de richting van de hoofdstad. 

Bekijk hier het overzicht van enkele opvallende beelden van vandaag:

Videospeler inladen...

De meeste inwoners van Kiev zitten sowieso al enkele dagen en nachten in schuilkelders of metrostations. Tot maandagochtend mogen ze ook al niet meer buitenkomen, wat doet vermoeden dat er opnieuw een grote aanval op de hoofdstad verwacht wordt. 

Bekijk hieronder hoe het eraan toegaat in de metrostations waar de Oekraïners in schuilen:

Videospeler inladen...

Later op de dag kwamen er ook berichten dat een school is gebombardeerd in Vasilkiv. In een andere stad nabij Kiev zouden verschillende Russische tanks vernietigd zijn.

Er waren ook hevige gevechten in de omgeving van Hostomel, ten noordwesten van Kiev, waar ook een militaire luchthaven ligt die al in handen van de Russen is.

In de late namiddag zijn volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken ook raketten afgevuurd vanuit Wit-Rusland. Sommige daarvan zouden terechtgekomen zijn op de luchthaven van Zjitomir, in het noorden van Oekraïne, ten westen van Kiev.

Oosten van het land

In het noordoosten van het land lijkt vandaag Charkov het grote doel van de Russen, de op een na grootste stad van Oekraïne. Russische troepen zouden de stad vanmorgen binnengereden zijn met lichte voertuigen, tot vlak bij het centrum. Dat heeft een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

In de stad vonden naar verluidt hevige straatgevechten plaats en er zouden raketten heen en weer geschoten zijn. Er circuleren ook - intussen geverifieerde - beelden op sociale media van een Russisch konvooi dat aangevallen werd door Oekraïense militairen. Volgens een adviseur van de Oekraïense president zou de helft van het konvooi vernietigd zijn.

Volgens de lokale overheid zou de stad echter nog altijd onder controle van Oekraïne zijn en zouden de Russische militairen intussen weer zijn verjaagd. Maar dat valt moeilijk te controleren.

Charkov is een van de belangrijkste industriële en culturele centra van het land, er wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. Zij worden opgeroepen om binnen te blijven. Er wordt vooral Russisch gesproken in Charkov, maar dat wil niet zeggen dat de bevolking de separatisten in het oosten of Rusland onvoorwaardelijk steunt.

Het Russische leger zou daar ook een gaspijplijn hebben laten ontploffen. Ook op andere plaatsen in het oosten werden gas- en olieinstallaties door de Russen gebombardeerd.

In Charkov is een Russisch konvooi aangevallen door Oekraïense militairen:

Videospeler inladen...

Onderstaande beelden nabij de stad Charkov tonen rookpluimen die afkomstig zouden zijn van een Russische aanval op een gaspijplijn:

Videospeler inladen...

Ook in de oostelijke stad Soemy zou al een colonne Russische troepen binnengereden zijn.

Op Twitter circuleren ook beelden van een opmerkelijke actie van burgers in Korjoekivka, meer in het noorden van het land, vlak bij de Wit-Russische en Russische grens. Zij stapten in groep af op Russische tanks om hen het doorrijden te beletten (beelden in onderstaande tweet).

Zuiden

Ook de economisch belangrijke zuidkust, aan de Zwarte Zee, wordt nog altijd belaagd.  

Russische troepen zouden er opnieuw in geslaagd zijn om op te rukken in de buurt van Cherson. Rusland beweert dat het Cherson "omsingeld heeft".

Ook Berdjansk zou omsingeld zijn en Rusland zegt Henichesk in handen te hebben. Die twee plaatsen liggen aan de Zee van Azov.

Vanuit het zuiden van Oekraïne zou volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken een grote colonne militaire voertuigen op weg zijn naar het noorden, meer bepaald naar Kiev. Tot nog toe werd de hoofdstad enkel vanuit het noordwesten of noordoosten aangevallen. "We weten waar we zijn en we zijn er op voorbereid", voegde de minister eraan toe.

Slachtoffers en vluchtelingen

Volgens de Verenigde Naties zouden in Oekraïne al minstens 64 burgerdoden gevallen zijn. Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid had het gisteren al over bijna 200 burgerdoden. 

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zouden al 4.300 Russische soldaten omgekomen zijn. Rusland van zijn kant heeft voor het eerst sinds het begin van de invasie toegegeven dat er "doden en gewonden" zijn gevallen onder zijn militairen in Oekraïne. Hoeveel, is niet gezegd. Wel zei het ministerie van Defensie dat de verliezen bij Rusland veel lager liggen dan die bij Oekraïne.

Al meer dan 400.000 Oekraïners zouden hun land ontvlucht zijn, zeggen de Verenigde Naties.

Meest gelezen