Svitlana en Pino evacueren familieleden in Oekraïne: "Het is vreselijk aan de grens"

De Oekraïense Svitlana Kinal uit Paal (Beringen) is er vanmiddag in geslaagd om haar moeder en twee nichtjes op te pikken aan een grensovergang met Polen. Pino Provenzale uit Hasselt is vertrekkensklaar om het gezin van zijn stiefzoon te evacueren. "Het afscheid aan de grens zal vreselijk zijn", beseft hij.

Gisterenmorgen is Svitlana Kinal met de auto van Paal naar Polen gereden, om haar moeder die nog in Oekraïne woont te evacueren. En het plan is gelukt. Vanmiddag hebben ze elkaar aan de grens gevonden. "Ik heb mijn moeder kunnen vinden, en ook twee nichtjes. En de begeleider, die hen naar de grens heeft kunnen brengen komt mee naar België." De vader van Svitlana moest achterblijven. "We proberen vandaag nog zo ver mogelijk te rijden, zo ver mogelijk van de grens. Want het is er erg gevaarlijk. Heel veel vrouwen en kinderen zijn ook te voet op de vlucht. We hopen morgennamiddag thuis te raken." 

Lange rijen aan de grens

Pino Provenzale uit Hasselt is zich aan het voorbereiden om de familie van zijn schoonzoon in Oekraïne te gaan oppikken. "Ik wil niet alleen de vrouw en twee kinderen van mijn stiefzoon meebrengen, maar ook nog zijn twee petekinderen en hun moeder. Ik heb de hele dag rondgebeld om een klein busje te kunnen huren, en dat is gelukt. Nu wacht ik op een telefoontje van mijn stiefzoon. Die is nu aan het bekijken naar welke grenspost ze kunnen geraken. Want op sommige plaatsen staan vreselijk lange wachtrijen, mensen moeten er soms drie dagen aanschuiven om de grens over te geraken." 

Mijn vrouw wil haar zoon aan de grens nog even groeten, voor de laatste keer, wie weet." 

Pino Provenzale

Ook Pino zal zijn stiefzoon in Oekraïne moeten achterlaten. "Ik ga aan de Poolse kant blijven, en in de wagen wachten, want ik ga toch niet binnen kunnen geraken. Maar mijn vrouw zal proberen om tot aan de grens te gaan. Hopelijk krijgt ze toestemming van de Polen. Ze wil haar zoon even groeten, voor de laatste keer, wie weet. Het zal een vreselijk moment zijn." 

Meest gelezen