(c) Leen De Smedt

Alternatieve Aalsterse ajuinworp lokt veel volk: “Als de stad het niet organiseert, dan doen wij het”

In Aalst lokte een officieuze ajuinworp honderden mensen naar de Grote Markt. De ajuinworp is een traditie op carnavalsmaandag. Wegens de coronamaatregelen organiseerde de stad deze niet, maar de carnavalisten namen het heft in eigen handen om deze traditie in ere te houden.

Ook al zijn er officieel geen feestelijkheden gepland in carnavalsstad Aalst, toch vond vanmiddag de traditionele ajuinenworp plaats. Carnavalsgroep De Zatte Zisters (Aalsters voor de zatte zusters) riep op om massaal naar de Grote Markt te komen.

Een beeldje van Horen, Zien en Zwijgen was toepasselijk dit jaar: alles wat we vooraf aankondigden, mocht niet

Luc van De Zatte Zisters

Van op de eerste verdieping werd er met snoepjes gegooid naar de menigte. Een van de snoepjes is de zogenaamde “gouden ajuin”. Wie hem vangt, wint normaal een sieraad, gemaakt door een Aalsterse juwelier. Voor deze officieuze editie werd het een beeldje van Horen, Zien en Zwijgen, met daarop een gouden ajuin.

“Dat was toepasselijk dit jaar”, legt Luc van de Zatte Zisters uit. “Er mocht bijna niks, we mochten vooraf niets zeggen, want het mocht toch niet.”

(c) Leen De Smedt

De 51-jarige Louis had de gouden ajuin te pakken: ‘Hij kwam voor mijn voeten gerold, er was een papiertje aan bevestigd met de melding dat ik gewonnen had. Ik zet het beeldje bij mij thuis op een plaats waar ik het altijd kan bewonderen.”

Meest gelezen