Beurzen gaan onderuit en roebel crasht na verstrengde sancties tegen Rusland

De Europese Unie heeft afgelopen weekend de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne aangescherpt, en dat liet zich deze ochtend al meteen voelen op de beurzen. De banken gaan in het rood op de aandelenbeurzen en de Russische roebel verliest bijna 30 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Na de inval van Rusland in Oekraïne op donderdag, hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie zowel meteen sancties en handelsbeperkingen tegen Rusland goedgekeurd. Die sancties zijn gisteren nog eens aangescherpt geweest. 

Zo worden enkele Russische banken uitgesloten van het internationaal betalingssysteem Swift, zodat ze moeilijker wereldwijd zullen kunnen opereren. Er komt ook een bevriezing van de tegoeden van de Russische Centrale Bank, zodat ze die niet meer kan omzetten in geld om de oorlog te financieren.

De aankondiging van die sancties, maar ook de dreiging van Rusland om nucleaire wapens in te zetten hebben al meteen gevolgen op de beurzen. Ook bij ons. De Brusselse beurs is deze ochtend met verliezen begonnen. De Bel20, de belangrijkste beursindex in Brussel, ging meteen meer dan 1 procent omlaag. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verliezen tot 2,2 procent. Vooral banken krijgen daarbij klappen.

"Iedereen trekt zijn handen weg van Rusland", zegt Veronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius, in "De ochtend" op Radio 1. "Iedereen wil af van zijn roebels. Koeriersdiensten zoals Fedex en UPS willen bijvoorbeeld niets meer leveren aan Rusland. Maar ook oliebedrijf British Petroleum kondigt aan dat het zijn bijna 20% belangen in Rosneft, een Russisch staatsoliebedrijf dat Rusland voorziet van een groot deel van zijn brandstof, zou verkopen. Dat veroorzaakt natuurlijk ook een koersval."

Daarmee is het sterke herstel van vrijdag, na de mokerslag op donderdag vlak na de Russische inval, weer grotendeels ongedaan gemaakt. Die fluctuaties op de markt zijn vergelijkbaar met beursgangen bij andere oorlogen. In de aanloop naar een militaire aanval dalen de beurzen, waarna de situatie zich weer begint te herstellen zodra een operatie gestart is, al is dat met de nodige schommelingen. 

Tuimelende roebel

Ook de Russische economie krijgt gigantische klappen. De roebel, de Russische munt, verloor bijna 30 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De munt is momenteel minder dan 1 dollarcent waard. Voor de Russische Centrale Bank is het alle hens aan dek om de val van de roebel af te remmen. 

"Rusland wil uiteraard de roebel en de Russische economie ondersteunen", zegt Goossens. "Zo wordt de rente bijvoorbeeld opgetrokken van 9,5 naar 20 procent. Daarnaast krijgen Russische makelaars tijdelijk een verbod om buitenlandse verkooporders van Russische effecten uit te voeren. Daardoor kunnen buitenlandse partijen hun Russische aandelen niet meer verkopen."

"Ze moeten ervoor zorgen dat het Russische bankensysteem blijft werken, ondanks de opgelegde sancties. Door liquiditeiten te verstrekken aan de Russische banken, hopen ze dat die hun binnenlandse verplichtingen kunnen nakomen en niet droog komen te vallen."

Heel wat Russen vrezen verstoorde betalingen en geldtekorten, en halen daarom nog snel cash geld af.

Videospeler inladen...

"De aankondiging van de sancties en de gevolgen van dien zullen zeer voelbaar zijn voor de gewone Rus", zegt Goossens. "Gewoon al het feit dat de rente zo hoog wordt opgetrokken, maakt het voor de Russen op korte termijn veel moeilijker om een lening aan te gaan. Rusland zal het moeilijk krijgen om bepaalde zaken aan te kopen, dus ook op dat vlak zal de bevolking hinder ondervinden."

"Sancties tegen Rusland hebben onmiddellijk een grote impact", zegt de hoofdeconoom van ING Carsten Brzeski in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen