Reservoirs van Rosneft aan het Priobskoye-olieveld in West-Siberië.
Copyright 2006 The Associated Press. All rights reserved

Grote Europese olie- en gasbedrijven trekken weg uit Rusland

Het Britse energiebedrijf BP en het Noorse Equinor zetten hun activiteiten in Rusland stop. Ze doen dat naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne. Equinor-CEO Anders Opedal noemt die "een vreselijke klap voor de wereld".

Nu her en der economische sancties worden aangekondigd tegen Rusland, staan ook Europese energiebedrijven onder druk om een signaal te geven.

Het Noorse staatsbedrijf Equinor, het vierde grootste olie- en gasbedrijf van Europa, kondigt vandaag aan dat het zijn samenwerking met het Russische staatsbedrijf Rosneft stopzet. “We zijn diep geraakt door de invasie in Oekraïne. Die is een vreselijke klap voor de wereld”, stelt Equinor-CEO Anders Opedal in een statement. “Onze gedachten zijn bij iedereen die lijdt door deze militaire actie. In de huidige omstandigheden beschouwen we onze positie als onhoudbaar. We zullen nu de investeringen in onze Russische zaken stopzetten.”

“We hebben zowel Oekraïense als Russische werknemers, en we zijn trots op hoe onze mensen samenwerken met hun verschillende achtergronden en nationaliteiten. Met wederzijds respect en als één Equinor-team.”

Equinor is al dertig jaar lang aanwezig in Rusland en werkt sinds 2012 samen met Rosneft. Die samenwerking kreeg eerder al een klap in 2014, toen Europa en de VS sancties oplegden tegen Rusland na de annexatie van het Oekraïense Krimgebied. 

25.000 vaten per dag

Al bij al gaat het om een bescheiden aandeel van Equinors totale productie. Equinors Russische output is goed voor zo’n 25.000 vaten olie per dag, ongeveer 1,25 procent van alle productie. Die Russische productie komt vooral uit Siberische olie- en gasvelden. De Noren hebben er zeventig werknemers in dienst en 1,2 miljard dollar aan langetermijninvesteringen lopen. Dat klinkt als veel geld, maar is minder dan wat BP, Shell en TotalEnergies investeren in Rusland.

Een arbeider van Rosneft wandelt voorbij de Novokuibyshev-raffinaderij in de Russische regio Samara. Rosneft is een Russisch staatsbedrijf.
2012 Getty Images

Rosneft is het op één na grootste olie- en gasbedrijf in Rusland en is een staatsbedrijf in handen van het Kremlin. Dat geldt overigens ook voor de nummer één Gazprom. Rosneft-voorzitter Igor Sechin is een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. De voorzitter van de raad van bestuur is de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Het bedrijf levert ook olie aan het Russische leger.

Streep door de rekening

Equinor is het tweede Europese bedrijf op twee dagen tijd dat aankondigt zich terug te trekken uit Rosneft. Het Britse BP, nog groter dan Equinor en goed voor een participatie van 14 miljard dollar in Rosneft, kondigde gisteren al aan dat het zijn belang van 19,75 procent opzegt. Het zal daardoor geen dividenden meer ontvangen. Ook de twee BP-leden in de raad van bestuur van Rosneft stappen meteen op.

In de Russische pers schrijft Rosneft de beslissing toe aan "politieke druk zonder voorgaande".

Hoewel BP naar eigen zeggen “briljante Russische collega’s” heeft en al meer dan dertig jaar in Rusland werkt, zegt voorzitter van de raad van bestuur Helge Lund dat de Russische inval in Oekraïne “tragische gevolgen heeft voor de hele regio. Daarom heeft de raad van bestuur van BP, na grondig beraad, besloten dat onze betrokkenheid in het staatsbedrijf Rosneft gewoon niet kan blijven bestaan”.

Met deze beslissing trekt BP een flinke streep door de eigen rekening. Rosneft is goed voor een vijfde van de jaarwinst van 13 miljard dollar die BP begin februari bekend maakte. Het aandeel van BP op de Londense beurs maakte vandaag alvast een duik met zeven procent. Een deel van het Rosneft-kapitaal staat genoteerd op de Britse beurs. Dat aandeel ging met 40 procent achteruit en is nog 2,8 dollar waard.

Meest gelezen