Andrey Nekrasov via Getty Images

Oekraïense grenswachters op Slangeneiland leven nog: ze zijn gevangengenomen door Rusland

Dertien Oekraïense grenswachters die afgelopen weekend op Slangeneiland overmeesterd werden, zijn nog in leven, maar ze zijn wel door Russische troepen gevangengenomen. Dat bevestigt de Oekraïense zeemacht. Afgelopen weekend was er onduidelijkheid of de grenswachters gedood of gevangengenomen waren.

Slangeneiland is een klein, Oekraïens eiland in de Zwarte Zee dat zo'n 40 kilometer voor de kust van Roemenië ligt. Het eiland heeft een strategische ligging waardoor het een belangrijke rol speelt in de strijd om territorium. Op donderdag werd het eiland, waar dertien grenswachters de wacht hielden, aangevallen door een Russisch oorlogsschip. 

Op een geluidsfragment dat is vrijgegeven is te horen hoe de Russische militairen de grenswachters benaderen. "Leg onmiddellijk jullie wapens neer en geef jullie over, om bloedvergieten en onschuldige slachtoffers te vermijden. Zoniet, zullen we het vuur openen",  Na kort overleg antwoordde een van de Oekraïense grenswachters met: "Russisch oorlogsschip, go fuck yourself. Rot op!" Daarna zou het eiland beschoten en ingenomen zijn.

Beluister hier het audiofragment tussen de Russische en Oekraïense soldaten kort voor de aanval op Slangeneiland:

De afgelopen dagen was er veel onduidelijkheid over het lot van de grenswachters. Oekraïne ging ervan uit dat alle militairen op heldhaftige manier gestorven waren omdat het contact met Slangeneiland verbroken was. Daarom eerde de Oekraïense president Zelenski hen postuum in zijn toespraak: "Bij de verdediging van het eiland stierven al onze grenswachters een heroïsche dood. Ze gaven zich niet over. Ze zullen postuum geëerd worden als 'Helden van Oekraïne'." Door de aanhoudende beschietingen van de oorlogsschepen en de Russische luchtmacht, was het niet mogelijk om de getroffen militairen bijstand te verlenen.

Dat bleek wat overhaast te zijn. Nu bevestigt de Oekraïense zeemacht namelijk dat de Oekraïense militairen nog leven: "We zijn erg blij om te vernemen dat onze broeders levend en wel zijn." Ze zouden wel gevangengenomen zijn door de Russische troepen. Daarom vraagt Oekraïne om de onmiddellijke vrijlating van hun militairen en rekent het op steun van de internationale gemeenschap om extra druk op Rusland uit te voeren.

Rusland verkondigde al eerder dat de Oekraïense militairen nog in leven waren en dat ze zich simpelweg aan de Russische troepen overgegeven hadden. Volgens Oekraïne probeert Rusland nu in zijn propaganda het nieuws te verdraaien door te zeggen dat Oekraïne zijn mensen "vergeet" of "begraaft". 

In hun bericht schrijft de Oekraïense zeemacht ook dat de Russische troepen Slangeneiland vernield hebben. Zo zouden torens, een vuurtoren en antennes beschadigd zijn. Volgens de Facebookpost zou er zelfs een civiel schip met burgers ingenomen zijn. De Oekraïense autoriteiten claimen dat ze door de schade geen contact konden leggen met de grenswachters en dat ze daardoor niet wisten dat de grenswachters nog in leven zijn.

Meest gelezen