Correcties en aanvullingen in maart

Correcties en aanvullingen bij artikels op de website worden in het artikel zelf verwerkt.  Correcties of  relevante aanvullingen bij audiovisuele inhoud, vindt u hier terug.

ombudsman
Tim Pauwels

De WK-voetbalfinale van 1970 was niet de eerste die live werd uitgezonden in België.

In ‘Laat’ van woensdag 30 maart zei Xavier Taveirne dat voor het eerst een WK Finale Voetbal uitgezonden werd in 1970. Dat klopt niet. De allereerste rechtstreekse uitzending van een Finale WK Voetbal in België was de wedstrijd tussen West-Duitsland en Hongarije op 4 juli in 1954. 

De Nederlandse hulpactie voor Oekraïne bracht 137,4 miljoen euro op

In de Zevende Dag van 13 maart is gezegd dat de Nederlandse benefietactie voor Oekraïne 21 miljoen euro opbracht. Giro555, een samenwerking van elf hulporganisaties, hield op 7 maart een actiedag ‘Samen in actie voor Oekraïne’. Die actiedag bracht 137,4 miljoen op, in plaats van 21 miljoen euro. De verwarring ontstond omdat er bij de start van de actiedag al 21 miljoen euro gestort was op de rekening, die op dat moment al een week open was.

Foute beelden: Nederlandse legervoertuigen in plaats van Belgische

In het journaal van 26 februari zijn er beelden gebruikt van de Nederlandse militaire voertuigen Bushmaster en CV90 in plaats van Belgische legervoertuigen. De verslaggeving ging over Belgische militairen die naar Roemenië gestuurd werden, maar het Belgische leger heeft die types voertuigen niet. Dat hadden dus beelden van Belgische voertuigen moeten zijn.

SEPA is niet SWIFT

In het journaal van 19 uur op 27 februari legde Riadh Bahri uit wat SWIFT is. Hij zei daarbij dat een transactie tussen Frankrijk en Nederland via SWIFT gaat. Dat klopt niet altijd. De lidstaten van de Europese Unie, de Europese Vrijhandelsassociatie en het Verenigd Koninkrijk gebruiken SEPA voor onderlinge transacties in euro. SEPA ondersteunt ook alleen transacties in euro. SWIFT daarentegen is het wereldwijde systeem voor transacties in verschillende munteneenheden. Een transactie van Poolse zloty naar België zou dus bijvoorbeeld wel SWIFT gebruiken. Maar een overschrijving in euro van Frankrijk naar Nederland gaat via SEPA en niet via SWIFT. 

Lara Chedraoui heeft geen Marokkaanse maar Libanese roots

In "Het journaal" van 20 maart werd gezegd dat Lara Choudraoui, de hoofdrolspeelster van “Lost Luggage”, Marokkaanse roots heeft maar dat klopt niet. Ze heeft een Libanese vader en een Belgische moeder.

Deze pagina komt tot stand met de medewerking van Joachim Hoste.

Meest gelezen