Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België sluit zijn ambassade in Kiev

Ons land heeft besloten zijn ambassade in Kiev te sluiten "wegens de veranderende veiligheidssituatie" in Oekraïne. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. 

Het personeel van de Belgische ambassade heeft Oekraïne verlaten. Eerder was uit veiligheidsoverwegingen al beslist om het personeel in Kiev over te plaatsen naar de Franse ambassade.

"Consulaire bijstand aan Belgen die nog in Oekraïne zijn, zal verder worden verleend door de consulaire teams die aanwezig zijn op verschillende grenspunten met Oekraïne, evenals door het Crisiscentrum van de FOD Buitenlandse Zaken", meldt Buitenlandse Zaken nog.

Concreet zullen die consulaire teams zich bevinden in Medyka (Polen),  Koïce (Slovakije), Suceava (Roemenië) en in Chisinau (Moldavië). Er kan ook contact worden opgenomen met het callcenter van Buitenlandse Zaken op het nummer +32 (0)2 501 40 00.

Beelden tonen nieuwe bombardementen op Charkov

Op beelden is te zien hoe Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne, opnieuw gebombardeerd zou worden. Volgens Oekraïners is de luchthaven van Chuhuiv het doelwit. Meer is er voorlopig nog niet geweten.

Videospeler inladen...

“Televisietoren Kiev aangevallen, zenders zullen tijdlang niet werken"

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is de televisietoren getroffen door een Russische aanval. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de Oekraïense president Zelenski en het Oekraïense noodsituatiebeheer op Facebook vielen daarbij vijf doden en evenveel gewonden.

BEKIJK - Beelden van het bombardement:

Videospeler inladen...

Een Russische aanval raakte de uitrusting van de toren. De zenders zullen gedurende een bepaalde tijd niet werken. Wel moeten back-upsystemen uitzendingen weer mogelijk maken.

Op Twitter zijn video's en foto's te zien van een toren die getroffen wordt door een explosie. De toren staat wel nog overeind. Volgens het agentschap Unian zouden twee raketten zijn ingeslagen. 

De toren staat in dezelfde wijk als de site van Babi Yar, een ravijn waar de nazi's in twee dagen tijd in 1941 meer dan 30.000 joden om het leven hadden gebracht. De plaats is nu nog steeds een belangrijke herdenkingssite.

Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev, noemt de situatie "bedreigend". "De vijand wil het hart van ons land veroveren. Maar we zullen vechten en Kiev niet opgeven", aldus Klitsjko op Telegram. Hij waarschuwt tegelijk voor paniek en valse informatie.

Het Russische leger had eerder gewaarschuwd infrastructuur van de Oekraïense veiligheidsdiensten in de Oekraïense hoofdstad te zullen aanvallen. Volgens het ministerie zouden de troepen de bron van "informatieaanvallen" treffen. Inwoners die nabij zulke infrastructuur woonden, kregen de raad hun woningen te verlaten.

Amerikaanse president Biden: “Wanneer dictators geen prijs betalen, veroorzaken ze meer chaos”

De Amerikaanse president Joe Biden zal komende nacht, tijdens zijn State of the Union-toespraak in sterke bewoordingen uithalen naar de Russische president Poetin. Dat blijkt uit een kleine voorpublicatie van zijn toespraak.

“Doorheen de geschiedenis hebben we deze les geleerd: wanneer dictators geen prijs betalen voor hun agressie, veroorzaken ze meer chaos, blijven ze bezig en blijven de kosten en bedreigingen voor Amerika en de wereld oplopen”, staat in de toespraak. Biden zegt dat daarom, na de Tweede Wereldoorlog de NAVO opgericht is.  

Verder zegt Biden nog dat Poetin met voorbedachten rade een oorlog is begonnen die niet werd uitgelokt. “Hij dacht dat het Westen en de NAVO niet zouden reageren. En hij dacht dat hij ons hier thuis uit elkaar kon spelen. Poetin zat ernaast. We zijn er klaar voor.”

AFP or licensors

Wit-Russische president Loekasjenko zet extra troepen in aan de grens met Oekraïne

Wit-Rusland zal extra troepen inzetten aan de grens met Oekraïne. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bekendgemaakt. 

Momenteel zorgen helikopters en militaire vliegtuigen voor de veiligheid van deze grens tussen twee voormalige Sovjetrepublieken, verklaarde de president tijdens een vergadering van de Wit-Russische veiligheidsraad, volgens de openbare pers Belta.

Loekasjenko pleitte voor de inzet van "vijf tactische bataljonsgroepen om deze richting" naar het zuiden te beschermen. Die bestaan meestal uit honderden soldaten, uitgerust met gepantserde voertuigen en artilleriewapens. Hij verzekerde wel dat zijn land niet zou deelnemen aan het offensief in Oekraïne. "Het is niet onze taak", verklaarde hij.  

Loekasjeko pleitte ook voor de inzet van extra troepen aan de grens met Polen, in het westen, om Wit-Rusland te beschermen tegen een mogelijke NAVO-aanval. "Onder geen enkele omstandigheid mag een invasie door NAVO-troepen op Wit-Russisch grondgebied worden toegestaan, noch hun geringste operatie op ons grondgebied", zei hij.

Internationaal Gerechtshof houdt volgende week zitting over Oekraïne

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag houdt op 7 en 8 maart hoorzittingen over beschuldigingen van genocide tijdens de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dat laat het Gerechtshof weten. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski meldde zondag dat zijn land een verzoek bij het gerechtshof had ingediend. Oekraïne wil dat het gerechtshof voorlopige maatregelen neemt om verdere aantasting van de rechten van Oekraïners te voorkomen na de Russische inval. Met andere woorden: de militaire operaties in Oekraïne stopzetten.

Station Brussel-Centraal kleurt blauw-geel

Uit solidariteit met Oekraïne is het station Brussel-centraal vanavond belicht in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Apple legt verkoop in Rusland stil, Russische nieuwsapps uit store gehaald

Apple heeft beslist om per direct geen producten meer te verkopen in Rusland. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf aangekondigd. 

Via de officiële website van Apple in Rusland worden o.a. geen smartphones of computers meer verkocht. Ook het gebruik van het digitale betaalsysteem Apple Pay en andere Apple-diensten zijn beperkt in Rusland.

Daarnaast zijn buiten Rusland de apps van de Russische nieuwsmedia RT en Sputnik niet langer beschikbaar in de appstore. Nog een maatregel: in de app Apple Maps is de verkeersinformatie voor Oekraïne uitgeschakeld. 

Vorige week had de Oekraïense minister van Digitale Transformatie er bij Apple op aangedrongen om maatregelen te nemen in Rusland.

Apple-topman Tim Cook had eerder laten weten dat hij ongerust was over de situatie in Oekraïne.

Meer dan 105.000 Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Hongarije

In Hongarije zijn sinds de inval van Rusland in Oekraïne al meer dan 105.000 vluchtelingen aangekomen. Dat meldt de Hongaarse politie.

Het is niet duidelijk hoeveel van die mensen Hongarije al verlaten hebben en naar andere landen zijn getrokken. Tot nu toe hebben de Hongaarse autoriteiten 313 asielaanvragen ontvangen in verband met de oorlog in Oekraïne. Ze maakten niet bekend hoeveel van de indieners Oekraïners zijn.

Zo kwamen gisteren 200 mensen van derde landen in Boedapest per trein aan vanuit Oekraïne. Ze hebben ook om hulp gevraagd. Volgens lokale media gaat het vaak om studenten of arbeidsmigranten uit Afrika of Azië die in Oekraïne wonen.

De grens tussen Hongarije en Oekraïne is ongeveer 140 kilometer lang. Er zijn vijf grensovergangen voor wegverkeer en een internationale spoorwegovergang tussen de landen.

Stafchef Belgische leger verdedigt Belgische wapenlevering aan Oekraïne: "Wapens kunnen wel degelijk helpen"

Michel Hofman, stafchef van het Belgische leger, heeft in “De afspraak” de Belgische wapenleveringen aan Oekraïne verdedigd. Oud-kolonel Roger Housen had die gisteren “beschamend” genoemd omdat het amper iets zou voorstellen. Maar de wapens kunnen wel degelijk helpen, zei Hofman, “al zullen ze in het gehele plaatje wel een kleine druppel zijn".

"We weten dat onze stocks momenteel onvoldoende zijn. Het is structureel te laag voor hetgeen we zouden moeten hebben. We erkennen dat, maar we werken eraan. Maar we hebben voor een type wapen gekozen dat we toch een beetje konden missen”, zei Hofman nog. Er komt nog een nieuwe levering van bepaalde stocks voor het Belgische leger later dit jaar.

Op de kritiek dat premier De Croo zich met de wapenleveringen zou willen profileren, wilde Hofman niet reageren.   

Mexico sluit elke vorm van sancties tegen Rusland uit

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zegt dat hij elke vorm van sancties tegen Rusland uitsluit. "We gaan geen economische represailles nemen, want we moeten goede betrekkingen onderhouden met alle regeringen van de wereld. En we willen met de partijen in het conflict kunnen praten", zei hij op zijn dagelijkse persconferentie.

"Ik ben het niet eens met het feit dat we media uit Rusland of uit welk land dan ook censureren. We moeten vrijheid afdwingen", voegde hij eraan toe.
De Russische media RT en de YouTube-kanalen van Spoetnik zijn in heel Europa geblokkeerd "met het oog op de aanhoudende oorlog in Oekraïne", aldus YouTube.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyden, kondigde zondag aan dat ze uit de EU zouden worden geweerd om te voorkomen dat ze hun "leugens" over de oorlog van Moskou in Oekraïne zouden verspreiden.

BEKIJK - oma (80) en kleindochter (14) stappen samen naar Boedapest: "onze hond hebben we moeten vrijlaten"

Videospeler inladen...

Internationale triatlonfederatie laat geen Russische en Wit-Russische atleten meer toe

World Triathlon, de internationale triatlonfederatie, zal geen Russische en Wit-Russische atleten en officials toelaten op internationale wedstrijden of officiële evenementen.

Het besluit, dat volgt op de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) van gisteren, zal door het uitvoerend comité van de triatlonwereld tijdens zijn maandelijkse vergaderingen worden herzien naarmate de situatie zich verder ontwikkelt.

De wereldtriatlonbond had Rusland eind 2021 al een sanctie opgelegd wegens verschillende dopinggevallen, waardoor het in 2022 geen internationale wedstrijden meer mocht organiseren.

Inwoonster van Charkov: “Het is een nachtmerrie, we zitten in de hel”

Videospeler inladen...

Oorlogsreporter Hans Jaap Melissen: “Overheid verbiedt verkoop alcohol, nog nooit gezien in oorlogsgebied”

Videospeler inladen...