(c) Leen De Smedt

Onofficiële Voil Jeanettenstoet trekt door Aalst: "Minder toeristen, dus ook minder travestieten"

In Aalst is de traditionele Voil Jeanettenstoet toch door de straten getrokken, ook al was die niet officieel goedgekeurd door het stadsbestuur wegens de coronaregels. Er liepen naar schatting zo'n 1.000 mensen mee. In Aalst is het een traditie dat mannen zich op dinsdag van carnaval tooien met een bontjas, pruik, lampenkap, kinderwagen en een haring in een kooi.

Het was al lang aangekondigd en ook stilzwijgend gedoogd, als ze zich maar aan de regels hielden: de Voil Jeanetten van Aalst waren sowieso van plan om door te straten te trekken. Ze mochten wel geen grote karren voortduwen of luide muziek laten horen. 

Geen travestiet

De harde kern is opgetogen: “Dit jaar is het totaal anders. Er zijn niet zoveel toeristen, het is enkel voor de Aalstenaars. We zien ook bijna geen travestieten meer en dat is een goede zaak, want een Voil Jeanet is geen travestiet.”

In oorsprong is een Voil Jeanet iemand die het geld niet had om een carnavalskostuum te kopen en zich dan maar verkleedde met de spullen die voorhanden waren: de kleren van zijn vrouw of moeder. Enkele jaren geleden was er nog een campagne om van de Voil Jeanettenstoet geen travestietenstoet te maken, net omdat een Voil Jeanet zijn mannelijkheid wil benadrukken. 

Luide muziek niet toegelaten

De politie moest hier en daar optreden tegen mensen die toch luide muziek speelden. “Versterkte muziek is niet toegelaten”, zegt korpschef Jürgen Dhaene. “Als we niet meteen optreden, dan heeft dat een aanzuigeffect. We mogen niet vergeten dat we nog altijd in code oranje verkeren.”

Meest gelezen