Copyright Maskot .

Beroepsvereniging benadrukt nog eens: je verzekering vervalt niet als je complicaties zou krijgen na coronavaccin

De Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen, Assuralia, benadrukt dat je levensverzekering of andere verzekeringen niet vervallen als je gevaccineerd bent tegen het coronavirus en complicaties zou krijgen. Al maandenlang krijgt Assuralia hierover vragen door online nepnieuws. "Informeer jezelf goed en trap niet in de val van het fake news dat je ziet rondgaan", benadrukt woordvoerder Barbara Van Speybroeck.

Heel wat mensen op sociale media beweren dat je na toediening van je coronavaccins geen recht meer zou hebben op bepaalde verzekeringen als je daarna complicaties zou krijgen. Onderstaande berichten stellen bijvoorbeeld dat je geen uitbetaling meer krijgt via je levens- of hospitalisatieverzekering als je ziek wordt van het vaccin of zou overlijden. Maar dat klopt dus niet.

Assuralia ontvangt hierdoor wekelijks vragen van ongeruste mensen en dat al maandenlang. "Laten we duidelijk zijn, je levensverzekering of andere verzekeringen vervallen niet na toediening van het coronavaccin, ook niet als je door het vaccin complicaties zou krijgen", benadrukt Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van Assuralia. Zware complicaties na vaccinatie zijn bovendien zeer zeldzaam.

je levensverzekering of andere verzekering vervallen niet na toediening van het coronavaccin

Barbara Van Speybroeck, woordvoerder Assuralia

Wat is een levensverzekering? Een levensverzekering is de overkoepelende term voor alle verzekeringen die te maken hebben met leven of dood. "Het omvat alle verzekeringen die uitgekeerd worden als de verzekerde overlijdt, maar ook verzekeringen die uitbetaald worden als de persoon nog in leven is op een bepaalde datum. Je kan bijvoorbeeld een levensverzekering nemen als vorm van pensioensparen. Zo kan je beslissen dat als je op 65-jarige leeftijd nog leeft, je een bepaalde som uitbetaald krijgt", vertelt Van Speybroeck.

Geen medisch experiment

Mensen die de valse informatie verspreiden beweren dat verzekeraars de coronavaccins als "een medisch experiment", "een niet-erkende vorm van vaccinatie" of "een vorm van zelfdoding" zien. Daarom zouden verzekeraars beslist hebben om gevaccineerden het recht op tal van verzekeringen te weigeren. Maar daar is dus niets van aan. "Verzekeraars beschouwen het niet als medisch experiment of als zelfdoding. Dat is onzin", stelt Van Speybroeck.

Bekijk hier onze checkvideo over coronavaccins en verzekeringen, en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Effectieve uitzonderingen

Verzekeringsmaatschappijen nemen in hun voorwaarden wel andere uitzonderingen op, waarin het verzekeringsgeld niet wordt uitgekeerd. "Voorbeelden van uitsluitingsgronden zijn een extreme en gevaarlijke hobby of activiteit doen", vertelt de woordvoerder.

Informeer jezelf goed en trap niet in de val van het nepnieuws dat je ziet rondgaan

"Stel dat je zonder enige vorm van beveiliging de Eiffeltoren gaat beklimmen, dan vervalt je recht op een uitkering via je levensverzekering. Ook wanneer je een misdrijf pleegt, zoals een overval, en daarbij sterft, vervalt je levensverzekering." De uitsluitingen zijn bedoeld om misbruik te voorkomen. Je kan ze terugvinden in de algemene voorwaarden van je verzekering.

"Informeer jezelf goed en trap niet in de val van het nepnieuws dat je ziet rondgaan. Heb je vragen over je levensverzekering of andere verzekeringen, neem dan contact op met je verzekeraar, makelaar of verzekeringsagent", geeft Van Speybroeck nog mee.

Conclusie

  • Nee, je levensverzekering of andere verzekeringen vervallen niet als je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Ook niet als je complicaties zou krijgen na vaccinatie. De stelling is dus onwaar.
  • Verzekeraars beschouwen de coronavaccins niet als een medisch experiment of als een vorm van zelfdoding. 
  • Gevaccineerden behouden dus hun recht op uitbetaling via een verzekering.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meest gelezen