Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Purdue Pharma treft nieuwe miljardenschikking over verslavende pijnstiller: eigenaars leggen nog meer geld op tafel

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Purdue Pharma heeft een nieuwe miljardenschikking getroffen met zowat alle Amerikaanse staten en een hele reeks lokale overheden over de verslavende pijnstiller OxyContin. Een eerdere schikking is door een rechtbank vernietigd. De eigenaars van Purdue Pharma, een steenrijke familie, leggen nu nog meer geld op tafel.

Purdue Pharma, de producent van de verslavende pijnstiller OxyContin, keek tegen niet minder dan 3.000 rechtszaken aan. Het bedrijf verklaarde zich daarop failliet.

Om gerechtelijke vervolging te vermijden, hadden Purdue Pharma en de eigenaars ervan, de steenrijke familie Sackler, een miljardenschikking gesloten met zowat alle Amerikaanse staten en een hele reeks lokale overheden. In ruil kreeg de familie bescherming tegen verdere juridische stappen.

Eind vorig jaar verzette een federale rechtbank zich tegen die schikking. De handelsrechtbank die de schikking goedkeurde, had volgens de federale rechter niet de bevoegdheid om de Sacklers tegen toekomstige klachten te beschermen. 

Purdue Pharma ging in beroep en werkte tegelijk een nieuwe schikking uit. Daarin blijft de familie Sackler vreemd genoeg van die juridische bescherming genieten. Maar de familie hoest nu een nog groter bedrag op. 6 miljard dollar in plaats van 4,5 miljard. Dat hogere bedrag en een aantal andere toezeggingen van de familie hebben de staten die in beroep waren gegaan tegen de eerste schikking, nu blijkbaar toch over de streep getrokken.

"Half miljoen Amerikanen overleden"

De OxyContin-zaak is de grootste drugscrisis uit de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de aanklagers in de vele rechtszaken die aangespannen waren, zouden sinds 1999 een half miljoen Amerikanen aan hun verslaving aan de pijnstiller OxyContin overleden zijn.

Purdue Pharma promootte de pijnstiller nogal agressief, hij werd vaak voorgeschreven aan mensen die hem niet nodig hadden. En dokters die hem voorschreven, kregen naar verluidt bonussen en snoepreisjes aangeboden. 

Purdue Pharma en de eigenaars ervan, de rijke familie Sackler, zouden hebben geweten dat de pijnstiller verslavend was en haalden er veel financieel voordeel bij. Ze hebben echter altijd alle schuld ontkend.

De vele miljarden die de familie en ook het bedrijf zelf nu op tafel leggen, gaan naar slachtoffers en verslavingsklinieken.

Meest gelezen