Coronablog - Frank Vandenbroucke: "Vanaf maandag wordt het onmogelijk om de coronapas te scannen"

Code geel gaat in op maandag 7 maart, dat heeft het Overlegcomité beslist. Het betekent onder meer dat de coronapas verdwijnt. De mondmaskers mogen op de meeste plaatsen ook af en blijven enkel verplicht op het openbaar vervoer en in de zorginstellingen. Volg alle nieuws over het Overlegcomité in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frank Vandenbroucke: "Vanaf maandag wordt het onmogelijk om de coronapas te scannen"

We zetten nu een belangrijke stap naar een normaal leven", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de omschakeling naar code geel in "Het journaal". Over het rijk der vrijheid durft hij het niet meer te hebben: "Ik heb dat ooit in een moment van euforie aangekondigd en dat werd gretig opgepikt, maar eigenlijk was ik altijd bij diegenen die waarschuwden dat we er met vaccinatie alleen niet zouden komen."

"We hebben de verkeerde indruk gegeven dat vaccinatie - en dus ook het CST - gelijk stonden aan absolute veiligheid", zegt minister Frank Vandenbroucke in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Laat ons hopen van niet, maar het zou kunnen dat we ooit nog eens te maken krijgen met ernstige virusuitbraken en dat er nood is aan een snelle vaccinatiecampagne en dan zou de pas wel weer zinvol kunnen zijn. Het is niet uitgesloten dat we het CST ooit nog eens nodig zullen hebben", besluit Vandenbroucke.

Heel wat coronamaatregelen vallen maandag weg, maar enkele houden nog stand, bijvoorbeeld het mondmasker op het openbaar vervoer en in de zorg: "Dat vind ik ook belangrijk", zegt Vandenbroucke, "we moeten voorzichtig blijven en ook de overheid moet voorbereid zijn wanneer dit ooit nog eens terug zou komen".

Of de coronapas ooit nog zou terug komen, is voer voor discussie, ook binnen de verschillende regeringen. Vlaams minister-president Jan Jambon sprak over "nooit meer", maar zo ver durft Vandenbroucke niet gaan: "Op korte termijn zal het CST zelfs niet meer kunnen gebruikt worden, want vanaf maandag zullen we de app om die te scannen inactief maken, maar je moet de pas niet definitief weggooien", aldus de minister.

Code geel vanaf maandag 7 maart

Vanaf maandag 7 maart gaat code geel in, dat heeft het Overlegcomité beslist. Daardoor verdwijnen de meeste coronabeperkingen.

Bart Verhulst vertelt in "Het journaal" wat code geel concreet betekent:

Videospeler inladen...

Wat heeft het Overlegcomité beslist?

Coronapas wordt afgeschaft (vanaf 7 maart)

 • Dat betekent onder meer geen COVID Safe Ticket meer voor horeca en evenementen.

Mondmasker verdwijnt (vanaf 7 maart)

 • De brede mondmaskerplicht verdwijnt, ook in winkels, op het werk en in het onderwijs. Het blijft nog altijd aangeraden om mondmaskers te dragen, zeker in binnenruimtes en op drukke plaatsen.  
 • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker voorlopig wel nog verplicht. 
 • Het blijft aangeraden voor kwetsbare personen om een FFP2-masker te dragen.

Reizen wordt gemakkelijker (vanaf 11 maart)

 • Het Passenger Locator Form (PLF) is binnen de EU niet meer nodig.
  (Wie met een vervoerder vanuit een derde land reist dat niet op de witte lijst van de EU staat, zal wel nog een PLF moeten invullen. Dat zal onder meer het geval zijn voor wie reist vanuit de VS, het Verenigd Koninkrijk of Japan.)
 • De test- en quarantaineverplichtingen vallen weg voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie geldige COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel).

Ontdek in de coronabarometer welke maatregelen (niet meer) van kracht zijn tijdens code geel:

 • Geen publieksbeperking
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Geen sluitingsuur meer
 • Geen Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen
 • Mondmasker is niet meer verplicht, FFP2-mondmaskers aangeraden voor medisch kwetsbare groepen bij indooractiviteiten
 • Geen beperking meer op overnachtingen in het geval van jeugdkampen
 • Geen beperking meer op de capaciteit van activiteiten
 • "Dynamische" evenementen, waarbij het publiek niet volledig zit, zijn weer mogelijk. Denk aan congressen, feestjes, of concerten met een (deels) staand publiek
 • Tot 70% bezetting mogelijk bij dynamische binnenactiviteiten, dat wordt 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en buitenactiviteiten evenementen. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Mondmasker is verplicht voor zittende evenementen binnen
 • Mondmasker is enkel verplicht voor personeel bij evenementen met een dynamisch publiek, zowel binnen als buiten
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 aanwezigen binnen en 100 aanwezigen buiten
 • Geen sluitingsuur meer en geen beperking meer qua aantal personen aan tafel. Op café kan je weer een pint drinken aan de toog
 • Geen mondmasker meer voor klanten, enkel voor personeel
 • Covid Safe Ticket nodig, altijd binnen en vanaf 100 aanwezigen buiten
 • Nachtclubs en danscafés kunnen weer open
 • Versoepeling mondmaskers: enkel bij contact met zogenoemde "externen"
 • Geen beperking meer op de capaciteit van buitenactiviteiten, binnen zijn maximum 200 mensen toegelaten
 • Aanbeveling om "intensief contact te vermijden"
 • Enkel evenementen voor een zittend of "niet-dynamisch publiek", zowel binnen als buiten. Dansfeesten zijn volledig verboden.
 • Mondmasker is altijd en overal verplicht
 • Covid Safe Ticket nodig, vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten
 • Capaciteit is beperkt tot 200 personen. Zalen met een grotere capaciteit, mogen maximum tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan. Een volledig volle zaal kan enkel als de ventilatienormen gehaald worden, en als de CO₂-meters onder de 900 ppm blijven.
 • Sluitingsuur om middernacht
 • Covid Safe Ticket nodig
 • Mondmaskers verplicht voor klanten en personeel
 • Maximaal 6 mensen per tafel, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Het nachtleven is gesloten
 • Georganiseerde activiteiten in groep zijn toegelaten, voor maximaal 80 personen binnen en 200 personen buiten
 • Mondmaskers zijn enkel binnen verplicht, tenzij je neerzit of op een veilige manier afstand kan houden, of als de aard van een activiteit dat niet toelaat
 • Overnachtingen op kampen zijn toegestaan, maar er is wel de aanbeveling om je vooraf én achteraf te testen
 • Covid Safe Ticket kan gevraagd worden, bij binnenactiviteiten vanaf 50 volwassenen

Code geel betekent dat we af zijn van de meeste coronaregels. De regels voor testen, quarantaine en isolatie houden we nog even, tenzij de ministers van Volksgezondheid daarover woensdag week anders beslissen. 

Welke coronaregels gelden nog op het werk? En verdwijnt de coronapas voor altijd?

Op maandag 7 maart schakelen we over naar code geel van de coronabarometer. Dat betekent dat zo goed als alle coronamaatregelen vervallen. Welke regels blijven wel nog bestaan? Wat met het test- en quarantainebeleid? En zullen we ons jaarlijks moeten laten vaccineren? 

In onderstaand artikel vind je een antwoord op de meest gestelde vragen na het Overlegcomité:

Sectorfederaties reageren tevreden

"Dit is letterlijk en figuurlijk een verademing, voor de ondernemers, hun werknemers en hun klanten", zo reageert ondernemersorganisatie Unizo op de overstap naar code geel. Unizo spreekt zelfs over "een historisch moment", na twee jaar met beperkende maatregelen.

Tegelijkertijd wijst de organisatie erop dat het coronavirus dan wel hopelijk achter de rug is, maar dat de economische gevolgen voor kmo's nog niet van de baan zijn. "Met de oorlog in Oekraïne, de stijgende grondstof- en energieprijzen en de hoge loonkosten staan we voor nieuwe uitdagingen", zegt Unizo-topman Danny Van Assche in een persbericht.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo

Hetzelfde horen we bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De organisatie roept iedereen op om verantwoordelijk om te gaan met de herwonnen vrijheid "zodat de bedrijven en hun medewerkers zich volop kunnen concentreren op de benarde situatie naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne".

Ook Horeca Vlaanderen, de sectorfederatie van de horecasector, reageert opgetogen op de overschakeling van code oranje naar code geel. "We hebben tot code geel moeten wachten, maar deze beslissing voelt nu dan ook des te meer aan als een verlossing. De laatste horde richting vrij ondernemen is eindelijk genomen", reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. 

Matthias Decaluwé, CEO van Horeca Vlaanderen

Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modekleinhandel, reageert erg tevreden op het afschaffen van de mondmaskerplicht in de winkels. "Het mondmasker was nog de laatste belemmering om voluit te gaan shoppen. We verwachten dat de afschaffing een positief effect zal hebben, het mooie weer nodigt ook uit om de lentecollectie te ontdekken", verklaarde Isolde Delanghe van Mode Unie, na afloop van het Overlegcomité.

De overstap naar code geel betekent ook dat het Covid Safe Ticket (CST) en de mondmaskerplicht bij voorstellingen, concerten en evenementen verdwijnen. "Het is goed dat er nu signaal van vertrouwen komt, waardoor hopelijk ook de mensen zullen terugkomen", zegt Mike Naert, spreekbuis van het Live Sector Overleg en directeur van Het Depot in Leuven.

De livemuzieksector heeft te maken met de "naweeën" van de coronacrisis, zegt Naert, en die zullen nog even nazinderen. "We gaan de gevolgen van de crisis nog best lang meedragen", zegt hij. "De ticketverkoop gaat nog wat moeilijk." Bovendien hebben veel medewerkers de sector verlaten. "Dat is een issue dat we moeten oplossen", stelt hij. Ook de internationale tournees hebben volgens hem nog tijd nodig om weer op gang te komen.

Zorgnet-Icuro: "Einde van een hoofdstuk, maar evaluatie moet nog worden gemaakt"

Dat de coronabarometer vanaf maandag naar code geel opschuift en daardoor heel wat coronamaatregelen op de schop gaan, vindt Margot Cloet, topvrouw van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, een "logische, volgende stap". "We hopen dat dit het einde van een hoofdstuk inluidt", aldus Cloet. 

Ze benadrukt wel dat er nog een evaluatie moet worden gemaakt om lessen te trekken uit de pandemie en dat het belangrijk is en blijft dat de mondmaskers in de zorgsector aanblijven om zo de meest kwetsbaren en het personeel te beschermen.

De overstap naar code geel betekent volgens Zorgnet-Icuro niet meteen dat ook de ziekenhuizen het rustiger aan kunnen doen. "Er moet namelijk nog heel wat uitgestelde zorg worden ingehaald, terwijl ook de personeelsuitval nog steeds zorgen baart", besluit Cloet.

De Lijn roept op om de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer te blijven respecteren

Vervoersmaatschappij De Lijn vreest dat de nieuwe regels rond mondmaskers tot meer discussies zouden kunnen leiden op het openbaar vervoer. Vanaf maandag moet je bijna nergens nog een mondmasker dragen, maar in het openbaar vervoer en in zorginstellingen zoals ziekenhuizen blijven ze wel verplicht. 

"Vorig jaar werden die mondmaskerregels ook een tijdje versoepeld en toen merkten we dat passagiers minder bereid waren om het mondmasker wel nog te dragen in de bus of de tram", zegt Anneliese Meynaerts, woordvoerder van De Lijn. "Het Overlegcomité heeft enkele redenen gegeven waarom de mondmaskerplicht blijft bestaan op het openbaar vervoer, wij zullen ons daaraan houden en wij hopen dat de reizigers dat ook zullen doen."

Belga

Bioscopen blij met versoepelingen, "maar jammer dat het een week te laat is"

Dat ons land maandag naar code geel schakelt, betekent voor de Belgische bioscopen drie dingen: geen Covid Safe Ticket (CST) meer, geen mondmaskerplicht meer en geen capaciteitsbeperkingen meer. "Eindelijk", zegt een opgeluchte Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België. 

"We gaan eindelijk ons publiek weer op een normale manier kunnen ontvangen, maar het is jammer dat het een week te laat is", zegt Laermans. Tijdens de krokusvakantie was het mondmasker wel nog verplicht, nu niet meer, en dat maakt voor de bezoekers een groot verschil: "Het is een comfortabelere manier om naar een film te kijken", aldus Laermans. 

Voor de bioscoopuitbaters is het echter te vroeg om achterover te leunen. "We blijven met die ventilatievereisten zitten en dat kost natuurlijk stukken van mensen, gezien de stijgende energieprijzen", zegt Laermans. "Staatsteun voor de bioscoopuitbaters blijft noodzakelijk", besluit hij. 

Pas als er een einde komt aan de economische steunmaatregelen voor de Belgische bioscopen, zal volgens Laermans duidelijk worden hoeveel cinema's de coronacrisis hebben overleefd.

Vanaf maandag verdwijnt het mondmasker ook in de bioscopen.

Viroloog Steven Van Gucht: "Mondmasker op het openbaar vervoer is voor mij een vorm van beleefdheid"

Viroloog Steven Van Gucht is voorstander om tijdens de wintermaanden een mondmasker te blijven dragen op het openbaar vervoer. "Dat is voor mij een vorm van beleefdheid", zegt hij daarover in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik zou graag hebben dat het dragen van een mondmasker in het winterseizoen - wanneer veel mensen verkouden zijn en er veel virussen circuleren - deel blijft uitmaken van onze etiquette", aldus Van Gucht.

"Op dit moment gebruiken we bijvoorbeeld ook zakdoeken, maar eigenlijk is een een zakdoek net een besmettingshaard en is een mondmasker veel beter om besmettingen met allerhande virussen te voorkomen", zet Van Gucht zijn pleidooi kracht bij. "In de zomer mag het mondmasker van mij gerust verdwijnen, maar in de winter is het zeker nuttig en ik hoop dat mensen daar ook zo naar zullen blijven kijken."

"Ik hoop dat wie een mondmasker wil blijven dragen om zichzelf of anderen te beschermen niet scheef bekeken wordt", zegt Steven Van Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Marc Van Ranst: "CST nu al weggooien is misschien niet het beste idee"

Vlaams minister president Jan Jambon kondigde na de persconferentie van het Overlegcomité aan dat hij blij was dat de coronapas in geen enkele omstandigheid meer zal gebruikt worden." Dat is volgens viroloog Marc Van Ranst een zeer optimistische instelling.

"Ten eerste heb je het CST in sommige landen nog nodig, dus de pas nu al van je gsm gooien is misschien niet het beste idee. En ten tweede kan je moeilijk uitsluiten dat het zelfs in ons land nooit meer nodig zal zijn", dat zegt Van Ranst tijdens "Stel je vraag". 

"Wanneer we in de toekomst geconfronteerd worden met een nog gevaarlijker virus, lijkt het me niet zo gek dat de regering de pas opnieuw zou gebruiken", besluit Van Ranst.

Bekijk hier de volledige uitzending van "Stel je vraag" waarin viroloog Marc Van Ranst al jullie vragen over de beslissingen van het Overlegcomité beantwoordt:

Videospeler inladen...

IMC Volksgezondheid zet licht op groen voor boostervaccin bij alle 12- tot 17-jarigen

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft het licht op groen gezet voor een boosterdosis bij alle 12- tot 17-jarigen. De beslissing komt er na de recente beslissing van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en op basis van de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie.

Het gaat niet om een algemene boostercampagne, maar de tieners of hun ouders/wettelijke verantwoordelijken kunnen vanaf volgende week contact opnemen met het vaccinatiecentrum om een afspraak te maken.

In Vlaanderen kunnen tieners al sinds 9 februari een boostervaccin krijgen, omdat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke op eigen initiatief het licht daarvoor al op groen had gezet. Volgens de recentste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid kregen in Vlaanderen daardoor al meer dan 96.000 12- tot 17-jarigen een booster toegediend.

Meest gelezen