Radio 2

Actie aan slachthuis Westerlo: "Waarom meer varkens slachten als we er minder eten?"

Zowat 25 mensen hebben actie gevoerd aan het slachthuis Sus Campiniae in Oevel, bij Westerlo. "We hopen dat onze boodschap luid klinkt: de varkenssector moet krimpen, en niet groeien zoals nu. Een overheid die iets wil doen voor klimaat en milieu moet zo'n vervuilende ongezonde sector niet steunen", klinkt het.

Met een 25-tal mensen heeft dierenrechtenorganisatie Bite Back gepleit vóór de sluiting van alle slachthuizen. Ze hekelen de groei van de varkenssector, terwijl klimaat, milieu en gezondheid eronder lijden. "En uiteraard is het voor de varkens ook verschrikkelijk. Het varken is het derde slimste zoogdier ter wereld, en het lijdt onder de stress en de behandeling in het slachthuis", zegt Jo Dirix, voorzitter van Bite Back. 

We vieren de trieste 5de verjaardag van het slachthuis, en rouwen om 10 miljoen geslachte varkens

Jo Dirix, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Bite Back

De actievoerders begrijpen niet waarom de overheid, en vooral minister Hilde Crevits (CD&V) de varkenssector steunt. "Ze geeft onomwonden toe dat ze de sector wil steunen en zelf graag varkensvlees eet. Intussen weten we ook dat de sector mee verantwoordelijk is voor het teveel aan stikstof, de inname van land en broeikasgassen. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat verwerkt en rood vlees te vermijden zijn. Dus als varkensvlees voor niemand of niets goed is, waarom worden er dan steeds meer varkens geslacht, terwijl we er niet méér van eten? Tegelijk willen we ook aankaarten dat er een nieuwe branche-organisatie komt, iets wat geruisloos aan het passeren is. Die wordt opgericht door de varkensindustrie, en mee betaald met belastinggeld."

Radio 2

Meest gelezen