Gemeenten krijgen steun bij opvang Oekraïense vluchtelingen, Jambon (N-VA): "We voorzien 1.000 euro voor elke plaats"

Vlaanderen gaat de steden en gemeenten financieel ondersteunen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. "Per opvangplaats die gecreëerd wordt, krijgen de lokale besturen 1.000 euro", aldus Vlaams minister-president Jambon (N-VA) na een overleg met de Vlaamse burgemeesters vanochtend. Er wordt nu een inventaris gemaakt van welke gemeenten hoeveel collectieve plekken vrij hebben.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zat vanmorgen in een online overleg samen met alle Vlaamse burgemeesters. Zij hadden veel vragen over de coördinatie van vluchtelingenstroom uit Oekraïne die er mogelijk zit aan te komen."We zullen de gemeenten vergoeden voor elke collectieve opvangplaats die ze creëren", zegt Jambon (N-VA) na dat overleg. "Ze krijgen duizend euro per plaats die ze maken". Minister van Begroting en Wonen Diependaele (N-VA) laat weten dat de 1.000 euro (voorlopig) eenmalig is, per beschikbare plaats. Met de onderliggende voorwaarde dat de opvangplaats voor minimum 3 maanden wordt voorzien. 

"De burgemeesters zijn nu bezig met te bekijken waar er ruimte vrij is", gaat Jambon verder. "Ik denk aan lege hotels, of lege rusthuizen, maar de burgemeesters kennen het lokale aanbod het best. Daarna kunnen wij inventariseren om te kijken welke plaatsen het snelst operationeel worden", aldus Jambon. 

Minister van Binnenlands Bestuur Somers (Open VLD) geeft mee dat ook Horeca Vlaanderen een bevraging bij de hotel- en logiessector zal opstarten, om in kaart te brengen hoeveel kamers zij beschikbaar kunnen stellen. Ook de Vlaamse Confederatie Bouw en de eventsector brengen in kaart welke materialen zij kunnen aanleveren aan de lokale besturen om collectieve opvangplaatsen te voorzien.

Burgemeesters blijven bezorgd

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zegt dat de burgemeesters tevreden zijn met de financiële steun vanuit Vlaanderen, maar wel bezorgd blijven.

"We weten nog niet hoeveel mensen we gaan opvangen, we weten dus niet hoe groot de opdracht is waar we voor staan. Dat betekent dat we ook wel bezorgd zijn. Hebben we voldoende plekken, is er genoeg personeel? Daarom willen we aan de overheden een oproep doen om dat samen met ons te blijven bekijken en om bj te springen waar nodig", aldus een woordvoerder van de VVSG.

Zestig procent naar Vlaanderen

Hoeveel vluchtelingen er naar Vlaanderen of België komen is moeilijk in te schatten. "Dat valt af te wachten, maar Vlaanderen is bereid 60 procent van de vluchtelingen op te vangen", zei Jambon eerder vanmorgen (voor het overleg met de burgemeesters) in "De ochtend".

Er is ook een taskforce opgericht, om de verbinding te maken tussen de lokale overheden en het federale niveau. In die taskforce wordt er ook op middellange termijn nagedacht en zitten alle betrokken instanties samen, zoals de VDAB. "We zitten met een krapte op de arbeidsmarkt hier, dus kunnen we kijken hoe we die mensen aan het werk kunnen laten gaan. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die vluchten nu, dus ook naar onderwijs moeten we kijken", zegt Jambon in "De ochtend". En uiteraard is er ook huisvesting. Bij al die domeinen zijn de lokale besturen betrokken partij.

"We moeten ons bewust zijn van het feit dat de opvang voor een lange tijd kan zijn. Ik weet niet of we dat voor weken of maanden mogen vragen aan burgers", aldus Jambon (N-VA) in "De ochtend". Bekijk hier het fragment:

Videospeler inladen...

Vluchtelingen uit Oekraïne moeten niet langs de geijkte asielprocedure en kunnen in principe meteen aan het werk en kunnen aankloppen bij het OCMW. Vlaanderen maakt dus geld vrij om de lokale besturen te ondersteunen. 

"Solidariteit is hartverwarmend"

Jambon vindt de vele privé-initiatieven om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen hartverwarmend. "Het is mooi hoe solidair Vlaanderen is", zegt hij, verwijzen naar de massale reactie op #plekvrij, de campagne gelanceerd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Maar hij lijkt ook voorzichtig te waarschuwen. "We moeten ons toch rekenschap geven dat het wel eens voor heel lang zou kunnen zijn. En ik weet niet of je dan aan burgers kan vragen dat ze die mensen voor weken en maanden opvangen."

"Ik denk dat we als overheid verplicht zijn om naar duurzame initiatieven te kijken en zo veel mogelijk collectieve opvang te organiseren. En daar zijn we nu mee bezig", aldus Jambon

Bekijk hier het hele ontbijtgesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen