Radio 2

Oude De Lijnbus met ingebouwde keuken trekt naar Oekraïne: "We willen koken voor de duizenden oorlogsvluchtelingen"

Carlo Herpoel uit Heule bij Kortrijk maakt zich klaar om met een keukenbus naar de grens van Oekraïne te trekken. De keukenbussen van 'Belgium Aid' en 'Feeding Humanity' bereiden een noodhulpmissie voor naar de grenzen van Oekraïne. Dat zijn oude bussen van De Lijn die helemaal omgevormd zijn met een ingebouwde keuken. Ze gaan tot in Roemenië met de grens van Oekraïne om daar te koken voor de oorlogsvluchtelingen.

Carlo Herpoel van 'Belgium Aid' staat met zijn oude De Lijnbus klaar om aan een nieuwe tocht te beginnen. Met zijn grootkeuken op wielen vertrekt hij binnenkort naar Roemenië om daar aan de grens met Oekraïne oorlogsvluchtelingen van eten te voorzien. 

"Ik ga niet alleen", zegt Carlo. "Ik werk samen met de vzw "Feeding Humanity", die heeft ook een bus die werd omgebouwd tot voedselbus. Ik heb ze leren kennen in de vluchtelingenkampen in Duinkerke. Zij zijn nu aan het werk in Sarajevo in Bosnië-Herzegovina." De bus van Carlo draagt de naam: "Ik ga waar machteloosheid toeslaat". "De titel slaat ook op de situatie in Oekraïne. Heel wat mensen moeten vluchten voor de oorlog en weten niet waar naartoe. Zij staan machteloos tegenover de situatie."

Vertrekt hopelijk eind maart

Carlo hoopt tegen eind maart daar te kunnen opstarten. "We vertrekken nog niet morgen, we willen echt goed uitpluizen waar we het best kunnen helpen. Dit is geen cowboyverhaal, het is een heel eind rijden, we moeten ook deftige voorbereidingen kunnen treffen zodat we daar goed werk kunnen verrichten. We gaan voor alle duidelijkheid niet naar het oorlogsgebied, maar naar waar de mensen al veilig zijn." 

Carlo kan nog wat extra steun gebruiken: voedingswaren en drank die lang kunnen bewaren, het is niet mogelijk om vers eten zo ver te brengen. Maar we kunnen zeker ook financiële steun gebruiken. Wie een steentje wil bijdragen vindt meer informatie via de Facebookpagina van Belgium Aid.

We hebben 2 maanden in Pepinster gezeten en zowat 4.500 maaltijden voorzien
Carlo Herpoel, Belgium Aid

De rijdende grootkeuken van Belgium Aid, trok er deze zomer al op uit naar Pepinster, om te koken voor de getroffen slachtoffers van het noodweer. "Daar hebben we twee maanden verbleven en zo'n 4.500 maaltijden gemaakt. Nu zijn we terug met de bus en heeft het een nieuwe missie gepland", aldus Carlo.

Meest gelezen