AFP or licensors

Hulpactie Zelzate geschokt door vragen van mannen: "Graag leuke, mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw"

Andy de Schipper uit Zelzate, beheerder van de Facebookpagina Steun Oekraïne, is geschokt door de privé-berichten die hij krijgt van alleenstaande mannen. Die stellen zich kandidaat om een "mooie, intelligente en verzorgde Oekraïense vrouw" op te vangen.  "Gore idioten heb je overal, ze mogen warm burgerschap niet fnuiken", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne schoot Andy de Schipper, een Zeeuws-Vlaming die in Zelzate woont, in actie. Hij reed meteen naar de Pools-Oekraïense grens om er vluchtelingen te helpen.  Hij zette ook de Facebookpagina Steun Oekraïne op. Die telt intussen zo’n 3.000 leden, vaak mensen die de vluchtelingen willen opvangen.

Toch zijn er ook mensen met slechte bedoelingen, vertelt Andy de Schipper aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “De laatste tijd kreeg ik privé-berichten van alleenstaande mannen die een Oekraïense vrouw willen opvangen. Maar daarvoor zijn ze bij ons aan het verkeerde adres."

Die vrouwen komen net uit de oorlog, zijn de dood ontvlucht en dan moet je hen dit soort praktijken niet aandoen
Andy de Schipper van Steun Oekraïne

Andy gruwelt van de gedachte: “Ik heb weet van asielcentra in Nederland waar vrouwen naar buiten gelokt worden. Mannen tikken op het raam en gebaren hen om naar buiten te komen. Ik hoorde verhalen over mensenhandel. Dit gaan we hier niet laten gebeuren.”

Geen datingbureau

In een post op zijn Facebookpagina reageert hij scherp op de mannen die hem dergelijke vragen sturen: “Je bent ziek, misselijkmakend ziek om mij dergelijke verzoeken te sturen. Soms staan er zelfs wensen bij als "eerlijk en oprecht, of liefst zonder kind, of kind geen probleem". Het getuigt van hersenloze geilheid om ons als datingbureau te gebruiken."

Ik roep iedereen op die signalen opvangt om het te melden, geef deze hufters geen kans

Andy de Schipper van Steun Oekraïne

Steun Oekraïne heeft zo’n 200 opvanglocaties gevonden. “We werken met vrijwillige social media-managers, call centers, dokters en advocaten. Voorlopig is het klein genoeg om via de telefoon en op buikgevoel te screenen. Zodra het groter wordt, kan het moeilijker worden. In elk geval zijn we van plan "vrouw zonder man", niet naar "man zonder vrouw" te sturen.”

Meld het

Hij doet ook een oproep naar mensen die dit soort praktijken opmerken: “Ik roep iedereen op om deze signalen - als je ze kent in je omgeving - te melden. En als dat bij de officiële instanties niet kan, meld ze dan bij ons. We gaan anoniem met je informatie om. Geef deze hufters geen kans.”

Bekijk hier de volledige Facebookpost van Andy de Schipper (het artikel gaat eronder door):

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert in scherpe bewoordingen. "Gore idioten heb je overal, ze mogen warm burgerschap niet fnuiken", schrijft hij op Twitter

Mahdi voegt er in "De wereld vandaag" op Radio 1 aan toe dat hij via de federale overheid, in samenwerking met de provincies en de gemeenten, de opvang mee gaat controleren. "Als je dat niet vanuit de overheid organiseert, riskeer je dergelijke praktijken te krijgen." 

Beluister hier de reactie van staatssecretaris Mahdi op Radio 1:

PlekVrij? Wat zijn de voorwaarden en wie controleert?

Er zijn geen specifieke criteria of vereisten, zo staat te lezen op de website van het Nationaal Crisiscentrum. "De verblijfplaats moet wel veilig en kwaliteitsvol zijn en enig comfort bieden. Mensen moeten op een goede manier opgevangen worden."

De lokale besturen zijn verantwoordelijk voor de controle van de opvangplaatsen op vlak van de woonkwaliteit. "Daarnaast is het belangrijk dat lokale besturen mee waken over de veiligheid en het vermijden van alle vormen van misbruik binnen de woningen die aangeboden worden door particulieren. Hier kan een belangrijke taak liggen voor het OCMW", klinkt het nog. 

In de Antwerpse gemeente Malle, waar tot nu toe 64 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, hebben een 30-tal gezinnen zich bereid getoond om vluchtelingen op te vangen. Die gastgezinnen worden alvast gescreend, zegt burgemeester Sanne Van Looy (N-VA). "Mochten er Oekraïeners naar een gastgezin gaan, gaan we wel eerst kijken of er geen zedenfeiten bekend zijn over de mensen bij wie ze terechtkomen."

BEKIJK - Een VRT NWS Live met burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Malle:

Videospeler inladen...

Meest gelezen