Videospeler inladen...

Groen lijkt toch bocht in te zetten over uitstel kernuitstap: "Alle scenario's weer op tafel door oorlog in Europa"

De federale regering is koortsachtig op zoek naar een allesomvattend akkoord om de torenhoge energieprijzen zo veel mogelijk binnen de perken te houden, en een uitstel van de kernuitstap lijkt daarbij niet langer een taboe voor de groenen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt dat ze dit met "een open blik" wil bekijken, maar koppelt zo'n uitstel wel aan maatregelen om de prijzen te drukken en een versnelde omschakeling naar nog meer groene energie.  

Het lijkt erop dat de Russische inval in Oekraïne en de hoge gasprijzen de coalitiepartners van de federale regering dichter bij elkaar brengen. "Vandaag maken we historisch hoge prijzen mee, waardoor we moeten gaan naar een energiedoorbraak", zegt Van der Straeten. 

Ik heb altijd gezegd dat de kernuitstap een middel is en geen doel op zich

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Die zogenoemde energiedoorbraak gaat over drie punten:

  • Maatregelen tegen de hoge energieprijzen zoals een btw-verlaging van 21 naar 6 procent en het sociaal tarief structureel verankeren.
  • De energietransitie verder versnellen. Volgens Van der Straeten moeten we dringend af van fossiele energie, want het is die energie die vandaag zo duur is.
  • Daarbij hoort ook een uitstel van de kernuitstap, waarover de minister nu zegt dat ze dat bekijkt met een open blik (m.a.w. geen groen veto tegen het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales).
"Ik heb altijd en open blik gehad als het daarover gaat", zegt Van der Straeten. "Ik heb altijd gezegd dat de kernuitstap een middel is en geen doel op zich. Het doel is de energietransitie versnellen. Alleen op die manier kunnen we werken aan structureel lage prijzen. Maar vandaag is er oorlog in het Europees continent en dus moeten we alle scenario's weer op tafel leggen. De facturen die de mensen in de bus krijgen, zijn gigantisch hoog. We zijn nu bezig met de betaalbaarheid ervan en structurele beslissingen voor de lange termijn."

Nucleaire energie en levensduurverlenging gaan over 3 procent van onze bevoorrading, terwijl we 90 procent van onze energie importeren.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

De minister waarschuwt dat er méér moet gebeuren dan de kernuitstap uitstellen. "Het een kan niet zonder het ander. Nucleair is geen wonderoplossing. Nucleaire energie en levensduurverlenging gaan over 3 procent van onze bevoorrading, terwijl we vandaag wel 90 procent van onze energie aan het importeren zijn. Dit niet aanpakken zou schuldig verzuim zijn."

Voor een structureel lage energiefactuur hebben we volgens Van der Straeten meer groene energie nodig. "Ik verwacht dat iedereen in dit land - álle regeringen, álle bedrijven en álle burgers - ook meedenken over die oplossingen." 

De minister heeft het onder meer over nog te bouwen hoogspanningslijnen, een regionale bevoegdheid. "Bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van alle regeringen. Ik verwacht dat álle regeringen hun verantwoordelijkheid nemen. Ik ben voor meer samenwerking in plaats van kleine groot-gelijk-oorlogjes op Twitter." Dat laatste is een verwijzing naar haar Vlaamse collega Zuhal Demir (N-VA), die op Twitter geregeld uithaalt naar Van der Straeten.

Minister Van der Straeten in "Terzake": “Er is oorlog op het Europese continent, we moeten al onze scenario’s weer in overweging nemen”

Videospeler inladen...

Krijgen we het antwoord over de kernuitstap op 18 maart, zoals de regering eind vorig jaar besliste? "We zullen sowieso de komende weken een beslissing nemen", zegt de minister daarover in "Terzake". "Ik ga me niet vastpinnen op een datum. De datum van 18 maart is beslist voor de oorlog in Oekraïne. De situatie en de wereld is veranderd. Dat nemen we mee. Dat betekent niet dat we het nog maanden voor ons gaan uitschuiven. We hebben geen dag te verliezen."

Op korte termijn handelen, maar perspectief moet erin bestaan de bocht in te zetten naar meer duurzaam energiesysteem

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft al laten verstaan dat een uitstel van de kernuitstap moet worden gezien tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne.

"We moeten dus op korte termijn handelen, maar het perspectief moet erin bestaan de bocht in te zetten naar een meer duurzaam energiesysteem, met minder uitstoot", zei hij in "Matin Première", op RTBF-radio. "Dat is duidelijk het perspectief dat we moeten aanhouden."

Meest gelezen