Kinrooise haalt 80 Oekraïense vluchtelingen op met dubbeldekker

Daisy Thora uit Kinrooi is samen met een groepje vrijwilligers in Polen om daar 80 Oekraïense vluchtelingen op te halen met de bus. Het gaat voornamelijk om vrouwen, kinderen, ouderen en zieken. Alle 80 vluchtelingen kunnen in Limburg op een plek rekenen bij een opvanggezin.  

"We zijn zondagvoormiddag rond 11 uur vertrokken in Kinrooi en zijn deze nacht om half vijf aangekomen aan de Pools-Oekraïense grens, in het dorp Hrebenne (een Pools dorp op anderhalf uur rijden van de Oekraïense grootstad Lviv, nvdr.)", getuigt Thora maandagochtend bij Radio 2 Limburg. Op dat moment staat hun dubbeldekker bus te wachten bij een schooltje, met al 50 vluchtelingen op de bus. Op een andere locatie haalt de groep nog 30 andere vluchtelingen op. "We verwelkomen ze met koffie, soep en broodjes", klinkt het.

Thora nam het initiatief met 2 andere vrouwen. De bus werd gesponsord door een Nederlands busbedrijf. "We wilden eerst vrienden optrommelen en met zoveel mogelijk wagens naar daar rijden, maar een bus leek ons praktischer. 

De bus met vluchtelingen vertrekt zo snel mogelijk weer richting ons land. "Dan moeten de mensen niet te lang op de bus zitten. De mensen van de gemeenten wachten ons op aan de sporthal van Kinrooi. Daar worden alle 80 vluchtelingen geregistreerd en van daaruit kunnen ze naar opvanggezinnen." Thora en de rest van de groep hoopt dinsdagochtend in de vroege uurtjes aan te komen in Kinrooi. 

Dit zijn beelden van aan de grenspost in het Poolse dorp Hrebenne en van in een schooltje in dat dorp.

Videospeler inladen...

Meest gelezen