Van twintiger met een burn-out tot auteur van een boek: "Of het goed komt, heb je zelf in handen"

Laura Massoels geeft zichzelf bloot in 'Alles komt goed', een boek waarin ze onderzoek doet naar haar eigen burn-out. Op 27-jarige leeftijd belandde de voormalige journaliste op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, met de brandende overtuiging niet goed genoeg te zijn. Schrijven tijdens de opname bespoedigde haar herstelproces. “Het woordje ‘goed’ in de titel is niet voor niks doorstreept. Het komt pas goed, als je zelf het heft in handen neemt.”

De Hasseltse Laura Massoels was bij de start van haar carrière meteen erg ambitieus en wilde beter doen dan de meeste anderen. “Ik moest harder werken, meer bereiken en hoger eindigen”, vertelt de kersverse auteur. “Toen ik klein was introduceerde mijn vader het woord basklas in ons gezin, verwijzend naar mensen waarvan hij geen hoge pet op had. Dat maakte dat ik alles kon zijn, behalve dat waar mijn vader van gruwelde. Als mensen naar mij keken, wilde ik dat ze succes zagen. Ik behaalde mijn universiteitsdiploma, werkte voor verschillende gerenommeerde mediabedrijven als journaliste en waagde zelfs even mijn kans in de bankwereld.”

Minderwaardigheidsgevoel

In januari 2020, op 27-jarige leeftijd, kwam voor Laura het dieptepunt. “Ik belandde in het ziekenhuis met een zware burn-out en ontdekte daar dat ik kampte met een sterk gevoel van minderwaardigheid. Twee jaar lang probeerde ik erachter te komen wat er precies gebeurd was. Waarom heb ik het gevoel dat ik niet genoeg ben? Tijdens mijn herstelproces ontdekte ik dat ik lang niet de enige ben die worstelt met die vraag. We trekken massaal naar de psycholoog omdat we ons niet slim genoeg, knap genoeg, succesvol genoeg of geliefd genoeg voelen.”

Ik wilde begrijpen waar beperkende overtuigingen en gedachten vandaan komen en wat ze teweegbrengen in ons lichaam en brein.
Laura Massoels, auteur

Intussen maakt de Hasseltse het goed en droomt ze van een wereld waarin iedereen onbeschaamd zichzelf mag zijn. “Het opschrijven van mijn ervaringen hielp me om mijn ziekte beter te begrijpen. Dat woordje ‘begrijpen’ is heel belangrijk: ik wilde weten waar beperkende overtuigingen en gedachten vandaan komen en wat ze teweegbrengen in ons lichaam en brein. Nu wil ik anderen helpen, en mijn kennis en ervaring delen. De eerste reacties zijn alvast erg lovend. Lezers laten weten zich in veel stukjes te herkennen, en halen daar kracht uit.”

“Mijn boek is positief, maar realistisch”, vervolgt Laura. “Het toont dat niet alles altijd goed komt, of toch niet helemaal. Een probleem lost zich niet vanzelf op, je moet het heft zelf in handen nemen. Herstellen is iets van elke dag. Je zal groeien, maar stress en problemen zullen er altijd zijn. Daarom, zoals ik schrijf op de achterflap van mijn boek: alles komt, en je kiest zelf of het goed wordt.”

Alles komt goed, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts 

Meest gelezen