Radio 2

De dinsdagmarkt van Tienen keert na bijna twee jaar terug naar vaste stek de Grote Markt

De dinsdagmarkt van Tienen vindt vanaf vandaag opnieuw plaats op de Grote Markt. Die is na een periode van bijna twee jaar helemaal vernieuwd. De dinsdagmarkt gaat voortaan ook door het leven als de "Hagelandmarkt".

"We hebben in Tienen al 800 jaar marktrechten en dat wilden we nu extra in de verf zetten", vertelt schepen van Economie Eddy Poffé (Open VLD). "Onze markt is er niet alleen voor de Tienenaars, maar ook voor de mensen uit de omliggende gemeenten. Daarom noemen we ze voortaan de "Hagelandmarkt". Om de naam bekend te maken hebben we boodschappentassen met daarop de nieuwe naam verdeeld onder de marktkramers. Zij kunnen die dan uitdelen aan hun klanten."

De vernieuwde Grote Markt van Tienen staat voor het eerst weer vol met marktkramen
Radio 2

Nieuwe opstelling

"We hebben hier veel voorbereidingswerk aan gehad", zegt marktleider Bart Persoons. "We moesten de 90 kramen een aangepaste plaats geven op het vernieuwde marktplein. Niet iedereen heeft zijn oude plaatsje teruggekregen en dat heeft soms tot discussies geleid. Zo een eerste marktdag is dan ook niet altijd de prettigste", lacht Bart. 

"Ik ben blij dat we opnieuw op ons oude plekje kunnen staan", zegt An van het kippenkraam. "De vernieuwde Grote Markt is mooi en de kasseien liggen er opnieuw keurig bij. Want vroeger struikelden er geregeld mensen over. En het valt me op dat er al méér volk rondloopt dan vroeger." 

En ook de bezoekers zijn blij: "Eindelijk!" roept een dame als we haar om een reactie vragen. "Alles staat opnieuw op zijn plaats, de zon schijnt en we mogen zonder mondmasker rondlopen. Het is een gezellige markt en je vindt hier alles. We moeten nog eventjes rondzoeken, maar dat komt in orde", besluit ze.

Beluister hier hoe het er op de eerste dag van de "Hagelandmarkt" aan toe ging:

De bezoekers werden aan sommige kramen verwelkomd met hapjes
Radio 2

Meest gelezen