Drie kwart medewerkers Antwerps parket is vrouw

Binnen het parket Antwerpen (afdelingen Antwerpen, Mechelen en Turnhout) werken 300 vrouwen op een totaal van 416 medewerkers.  Bij de magistraten is ruim 60 procent vrouw. Op deze internationale vrouwendag praat Radio 2 Antwerpen met Catherine Van de Heyning, substituut-procureur des Konings bij het Antwerpse parket.

Het Antwerpse parket stuurde op deze internationale vrouwendag een opvallende tweet de wereld in.  Maar liefst 72% van alle medewerkers bij het Antwerpse parket zijn vrouwen. "De eerste reden daarvoor is dat het grootste deel van de studenten die vandaag in de rechten afstuderen, meisjes zijn", vertelt Catherine van de Heyning bij Radio 2 Antwerpen. "We zien dan ook nog eens dat zij in hun opleiding heel vaak kiezen voor vakken zoals strafrecht en internationaal recht."

Is het parket dan veranderd in een vrouwenbastion? "Ik zou niet durven zeggen dat de job op zich vervrouwelijkt is. Het is een specifiek type vrouw die voor de functie van procureur kiest: een vrouw die haar mannetje kan staan, niet al te onzeker is, en er voor wil gaan", gaat Van de Heyning verder. "Je weet dat je wanneer je van wacht bent, kunt opgeroepen worden, en midden in de nacht naar buiten moet gaan, in vreselijke omstandigheden."

Vrouwen bieden volgens haar ook zeker een meerwaarde. "Ik werk met veel sterke, zelfzekere vrouwen, die aan de andere kant wel weten wat het is om kwetsbaar te zijn. Ik denk dat dat een mooie combinatie is voor die job."

Beluister hier het gesprek met Catherine van de Heyning op Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen