Foto Radio 2

Studenten en personeelsleden UGent eisen meer respect voor vrouwen

Een honderdtal personeelsleden en studenten van de Gentse universiteit heeft vandaag op Internationale Vrouwendag actie gevoerd aan het rectoraat in Gent. Ze vragen meer aandacht voor vrouwen en zorgberoepen en hekelen de geplande besparingen bij de universiteit. "Mannen worden symbolisch in de kinderhoek gezet", knipoogt onderzoekscoördinator bij de UGent Julie Carlier.

Vandaag komen vrouwen op straat om op te komen voor hun rechten. Bij staalreus Arcelor Mittal in de Gentse haven staakt bijvoorbeeld het poetspersoneel. Voor het rectoraat aan de UGent verzamelde een honderdtal studenten en personeelsleden, vrouwen en mannen, om meer aandacht te vragen voor vrouwen en dan vooral voor de vrouwen die een zorgberoep uitoefenen. Daarmee verwijzen de actievoerders vooral naar enkele hete hangijzers binnen de UGent: de geplande besparingen en het grensoverschrijdend gedrag.

Foto Radio 2

Besparingen

Door die besparingen dreigen onder meer kinderdagverblijven te moeten sluiten, verliest het personeel verlofdagen, stijgen de maaltijdprijzen in de studentenrestaurants en gaat het inschrijvingsgeld voor doctorandi omhoog. Eind januari hielden enkele tientallen misnoegde Ugenters een protestvergadering voor het rectoraat, gevolgd door een korte optocht door de getroffen crèchemedewerkers en boze ouders. Vorige maand trok een erg luidruchtige stoet van ongeveer 800 mensen door het centrum van Gent en werd rector Rik Van de Walle niet gespaard. Aan zijn rectoraat bezette iedereen de straat voor een zitactie. 

Foto Radio 2

Zesde actiedag

Voor de zesde keer organiseert Julie Carlier de vrouwenstaking bij de UGent. "We voeren actie omdat we een meer genderrechtvaardige en inclusieve universiteit willen. We hebben de voorbije jaren al vaak gefocust op zorgwerk. Dat werk valt vaak op de schouders van vrouwen of op die van raciale minderheden. Zij worden onderbetaald en hebben moeilijke werkomstandigheden", zegt ze. 

"Daarnaast voeren we ook actie tegen de geplande besparingen van de universiteit, die in het bijzonder de kinderdagverblijven treffen. Zorgwerk maakt al het andere werk binnen de unief mogelijk. Zonder dat er voor kinderen wordt gezorgd, kunnen onderzoekers, professoren, studenten hun werk niet deftig doen. Voor de universiteit is dat geen kerntaak, maar wij denken daar anders over.  Ook het grensoverschrijdend gedrag binnen de universiteit en in de academische wereld in het algemeen krijgt vandaag extra aandacht."

Foto Radio 2

Meest gelezen