Foto:Radio2

Landbouwers protesteren tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering: “Doodvonnis voor generatie jonge boeren”

Jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector Groene Kring organiseert Dag van De Nationale Rouw voor de Toekomst van de Landbouw. Het stikstofakkoord dreigt jonge landbouwers op te offeren. In Brasschaat zakken daarom zo’n 230 tractoren om te protesteren tegen het akkoord van de Vlaamse regering, maar ook in Genk wordt er betoogd.

Op woensdag 23 februari kwam het akkoord van de Vlaamse regering over het stikstofbeleid. Landbouwers zijn bang en vrezen dat investeringen die ze moeten doen om de uitstoot te verminderen, onbetaalbaar zullen zijn voor jonge landbouwers.  Volgens jonge melkveehouder Phille Renders uit Rijkevorsel is het akkoord de doodvonnis voor generatie jonge boeren.

"Wij weten niet zeker of we nog een toekomst hebben", zegt boerin Sanne Geerts:

Videospeler inladen...

Ze trekken vandaag met tractoren de straat op in een grote rouwstoet. De landbouwers gaan onder andere naar Torhout, Genk en Brasschaat. In die gemeenten wonen Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Ze roepen alle leden ook op om een zwarte vlag uit te hangen aan hun bedrijf. 

Foto:Radio2
Anne Haesen (rechts), met partner, zus en schoonbroer.

Kinderdroom

De 24-jarige Anne Haesen uit Borgloon staat vandaag met haar zus op de betoging in Genk. “Wij wachten al zeker acht jaar op een nieuwe vergunning voor onze varkenshouderij, maar het wordt ons onmogelijk gemaakt. Landbouw was onze kinderdroom: op oude foto’s zie je ons al op tractors rijden. Mijn ouders zijn altijd ontzettend fier geweest op hun kinderen, maar op dit moment gaat het thuis erg moeilijk. Al het werk verloopt op automatische piloot. We piekeren ons rot." 

VRT NWS

In Torhout verzamelden honderden boeren met hun 85 tractoren aan het Stedelijk Zwembad. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kwam vanmiddag met hen praten: "Het is zeker voor de jonge boeren een heel moeilijk verhaal. Hun zorg is of het nog wel zin heeft om te investeren, als ze niet weten of het op de lange termijn allemaal goed zal blijven. Ik wil hier vandaag minister van en voor de boeren zijn."

Meest gelezen