Mannen van ABVV doen strijk van vrouwelijke collega's: “Huishoudelijk werk moet eerlijker verdeeld worden”

In Hasselt hebben de mannelijke militanten van het ABVV vandaag de strijk gedaan voor de vrouwelijke leden. Aanleiding is Internationale Vrouwendag. De vakbond wil aankaarten dat huishoudelijke taken nog steeds hoofdzakelijk bij vrouwen terechtkomen. “Een van die lastige klusjes is de strijk, die wij vandaag met plezier overnemen”,  zegt Andres Vandereycken, provinciaal secretaris van het ABVV.

Bijna de helft van de vrouwen in ons land is deeltijds aan het werk. “Maar zelden is deeltijds werk voor hen een vrije keuze”, weet Andres Vandereycken. “Het is een manier om werk en gezin te kunnen combineren. Want het is een feit dat huishoudelijke taken nog steeds hoofdzakelijk bij vrouwen terechtkomen. Een van die huishoudelijke klusjes is de strijk. Het ABVV organiseert daarom vandaag, op Wereldvrouwendag, een strijkatelier waar vrouwelijke leden hun wasmand kunnen binnenbrengen. Onze mannelijke secretarissen zullen de strijk van hen overnemen vandaag, ook al is er een risico op brandwonden”, zegt Andres. 

Bewustwording

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen 22,7 procent minder verdienen dan mannen. “Die deeltijdse tewerkstelling houdt de lagere lonen vaak in stand”, vertelt vakbondssecretaris  Mary-Anne Smeets. “Vandaag willen we vooral bewustwording creëren. In mijn gezin zijn de huishoudelijke taken best goed verdeeld, maar bij veel collega’s en vriendinnen is de situatie helemaal anders. Veel vrouwen hebben naast een fulltime job ook een volledig huishouden te runnen. Anno 2022 zou die balans beter moeten, zodat meisjes en vrouwen meer kansen krijgen.”

Meest gelezen