Oekraïense vluchtelingenkinderen hebben recht op onderwijs, maar hoe organiseer je dat?

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) extra capaciteit voorziet om les te kunnen geven aan Oekraïense vluchtelingenkinderen. Dat kan door extra leslokalen en leerkrachten te voorzien voor de zogenoemde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), maar ook door bijvoorbeeld Oekraïense leerkrachten in te schakelen.

Onder de Oekraïense oorlogsvluchtelingen zijn ook heel wat kinderen, en zij hebben recht op onderwijs, zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We verwachten toch ettelijke duizenden leerlingen", zegt topman Lieven Boeve in "De wereld vandaag", op Radio 1. Hij vraagt meer duidelijkheid van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Waarom kunnen we bijvoorbeeld niet onderzoeken om tijdelijk onderwijs te organiseren met leraren die mee gevlucht zijn uit Oekraïne?

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

In de eerste plaats moeten er extra capaciteit worden gecreëerd, bijvoorbeeld door extra containerklassen te voorzien. Daarnaast pleit Boeve voor voldoende compensatie voor de scholen.

Een ander heikel punt is extra personeel. "Met het lerarentekort denken wij dat dit enorm problematisch zal zijn, zeker als het over heel grote groepen gaat", zegt Boeve. Een bijkomend probleem is de capaciteit van de zogenoemde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). "Die is momenteel al overbevraagd", aldus Lieven Boeve.

De topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen wijst erop dat de vluchtelingen uit Oekraïne vooral moeders en kinderen zijn. "Als dat conflict stopt - en hopelijk is dat over een aantal weken of maanden - willen zij zoveel mogelijk teruggaan naar Oekraïne. Waarom kunnen we bijvoorbeeld niet onderzoeken om tijdelijk onderwijs te organiseren met leraren die mee gevlucht zijn uit Oekraïne?"

Buitengewone omstandigheden vragen buitengewone maatregelen

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

Zo'n - weliswaar ongewoon - experiment kan volgens Lieven Boeve een tijdelijke oplossing zijn, voor een periode tot aan de zomervakantie. Indien de Oekraïense oorlogsvluchtelingen hier langer moeten blijven, moeten we volgens hem wél inzetten op onderwijs in het Nederlands en het integreren van Oekraïense leerlingen in de gewone scholen en de gewone samenleving.

"We kunnen ons maar beter voorbereiden", zegt Lieven Boeve. "Maar buitengewone omstandigheden vragen buitengewone maatregelen." 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen verwacht de eerste vluchtelingenkinderen na de paasvakantie. Het is trouwens geen goed idee om hen zo vlug als mogelijk naar de schoolbanken te sturen. "Laat hen eerst aankomen, acclimatiseren en de gelegenheid geven om hun zinnen te verzetten", zegt psychologe Caroline Pauwels van vzw Solentra. "Begin pas na een periode met bijvoorbeeld deeltijds naar school gaan." 

Solentra begeleidt vluchtelingen en migranten en is gespecialiseerd in traumaverwerking. Vanaf volgende maandag start de vzw met een helpdesk voor Oekraïense vluchtelingen, mét de hulp van tolken.

OKAN verwacht meer leerlingen in de klas en dat baart zorgen: "Gaan we voldoende lokalen hebben voor die leerlingen? Gaan we voldoende ervaren personeel vinden?", vraagt Eva Louwette (OKAN coördinator Sint-Jozefsinstituut Betekom) zich af.

Videospeler inladen...

Meest gelezen