Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Kamillus in Bierbeek
Facebook Sint-Kamillus

Lokale politie noteert opvallend veel verdwijningen uit instellingen: "Vaak noodkreet van kwetsbare mensen"

Vorig jaar zijn er in de politiezone Bierbeek, Boutersem, Holsbeek en Lubbeek opvallend veel mensen verdwenen uit jeugdinstellingen en psychiatrische zorginstellingen. In totaal moest de politie in 2021 zo'n 265 keer op zoek naar patiënten die de instelling plots verlieten. 

"In ons werkgebied bevinden zich drie voorzieningen, waar verdwijningen meer voorkomen dan elders", licht korpschef Walter Vranckx toe. "Het gaat om het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Kamillus in Bierbeek en de jeugdvoorzieningen Ave Regina in Bierbeek en De Switch in Holsbeek. Uit al die instellingen lopen wel eens mensen weg. Maar vorig jaar is hun aantal opvallend sterk toegenomen. Het zijn vaak erg kwetsbare mensen."

Zware procedure

"Door het specifieke statuut van de bewoners/patiënten is elke verdwijning, die gemeld wordt vanuit deze voorzieningen, op zich al onrustwekkend. Het gevolg is dat de politie een hele reeks onderzoeken moet opstarten. In 2021 telden we 265 van zulke verdwijningen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2020", stelt Vranckx. "Vooral vanuit Ave Regina is het aantal verdwijningen exponentieel toegenomen: van 16 in 2020 tot 176 in 2021."

Gewoonteweglopers

Een kleine groep van “gewoonteweglopers” blijkt verantwoordelijk te zijn voor het grote aantal. "Die mensen vinden we doorgaans snel terug. Maar als het om jongeren gaat, gaat het per definitie altijd om onrustwekkende verdwijningen. Voor elke verdwijning moet een proces-verbaal opgemaakt worden, een zoekactie worden gestart en verschillende instanties worden verwittigd. Alles bij elkaar geteld spenderen we op jaarbasis ongeveer 2 FTE (full time equivalenten) aan deze verdwijningen", aldus de politiechef.

"We hebben een goede samenwerking met de instellingen op ons grondgebied en blijven in dialoog gaan om procedures te vereenvoudigen of praktische afspraken te maken. De nieuw aangestelde hoofdinspecteur “Jeugd en sociale dienst” zal hierin trouwens een spilfiguur zijn en ook de contactpersoon bij uitstek voor alle partners", verwacht Vranckx. Volgens de korpschef speelt de coronapandemie zeker zijn rol in de hoge cijfers. 

"We kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er, mogelijk sinds de coronacrisis, vooral meer jongeren weglopen. Regelmatig bieden ze zich daarna bijvoorbeeld aan op de spoeddienst van een ziekenhuis om geholpen te worden. Dat is een hulpkreet die eigenlijk ook hogerop moet opgepikt worden. De wachtlijsten in de  jeugdpsychiatrie zorgen voor bijkomende problemen, die niet kunnen opgelost worden door de voorzieningen of politie."

Meest gelezen