Radio 2

Russische gastanker dan toch gelost in Zeebrugge na ethisch protest van werknemers: "Dat moet op Europees niveau beslist worden"

In de haven van Zeebrugge is dan toch een Russische tanker met gas gelost. Enkele loodsen en havenarbeiders hadden er ethische problemen mee om een Russisch schip te moeten begeleiden en lossen. Maar volgens Tom Hautekiet, topman van de haven van Zeebrugge is het niet aan de individuele havens om die beslissingen te maken en moet dit op Europees niveau aangekaart worden. 

Zondagavond is er een Russische tanker met gas aangemeerd in de haven van Zeebrugge. Maar die kon zijn lading daar niet zonder problemen lossen. Het schip kwam al uit Groot-Brittannië, omdat de havenarbeiders daar weigerden de lading te lossen. Maar ook in de haven van Zeebrugge hadden enkele loodsen en havenarbeiders ethische problemen om een Russisch schip te moeten begeleiden en lossen. 

Volgens Tom Hautekiet, topman van de haven van Zeebrugge kan het havenbestuur van Zeebrugge niet beslissen om dat schip ook hier te weigeren. "Het kan inderdaad gebeuren dat mensen problemen hebben om mee te werken om zo'n Russisch schip binnen te halen. En dat kunnen we ook zeker begrijpen in de huidige omstandigheden. Maar het is niet aan ons, als haven of aan individuen om daarover te beslissen." Uiteindelijk is de tanker toegelaten en gelost in de haven van Zeebrugge. Het gas uit Rusland is niet bestemd voor België, maar wel voor Azië. 

Beslissing op Europees niveau

Het havenbestuur van Zeebrugge wil nu dat Europa zo snel mogelijk beslist over het aanmeren van Russische schepen in Europese havens. Nu tankers niet meer kunnen aanmeren en hun lading niet meer kunnen lossen in het Verenigd Koninkrijk, gaan ze op zoek naar andere havens in de buurt waar dat wel kan, zoals die van Zeebrugge en Duinkerke. "Het kan niet zijn dat een individuele haven de volumes van Rusland doorschuift naar andere. Daarom moet dit op Europees niveau aangekaart worden. De Europese Commissie moet beslissen of er een embargo nodig is of niet en of dat embargo dan is onder het schip, onder de vlag of onder de lading", besluit topman Hautekiet. 

Meest gelezen