Radio 2

Standbeeld Leopold II op zeedijk Oostende beklad: "Het is de laatste verwittiging"

Leden van de actiegroep "De Stoete Ostendenoare" hebben het standbeeld van Leopold II op de zeedijk van Oostende beschilderd. Want de actiegroep wil dat de stad het beeld van de omstreden koning weghaalt. 

De politie van Oostende ontdekte de verf tijdens een nachtelijke patrouille. Het standbeeld van Leopold II is omstreden door het koloniale verleden van de koning. Eind 19e eeuw werden onder zijn bewind in Congo heel wat gruweldaden gepleegd. De actiegroep "De Stoete Oostendenoare" beschuldigt hem van racisme en wil dat de stad het beeld aan de Drie Gapers weghaalt. "Dit is een laatste verwittiging. Anders is de volgende actie het beeld neerhalen", klinkt het bij de actiegroep.

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) veroordeelt de actie van afgelopen nacht: "Koning Leopold II was belangrijk voor Oostende. Dat beeld gaat niet weg." Hij noemt het een laffe daad. De politie is op zoek naar de daders.

 

 

Meest gelezen