Archiefbeeld: Miranda Ulens van het ABVV.
Christophe Licoppe

Vakbonden voeren actie op Internationale Vrouwendag: "Vrouwen lijken soms tweederangsburgers"

Met een rist symbolische acties en betogingen willen de socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV vandaag, op Internationale Vrouwendag, de aandacht richten op vrouwenrechten. Ze eisen onder meer eerlijkere lonen en pensioenen voor vrouwen.

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag kunnen hier en daar acties of werkonderbrekingen zijn. De acties worden gesteund door de socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV. 

"Wij vragen dat vrouwen dezelfde rechten krijgen als mannen", legt Miranda Ulens uit, algemeen secretaris ABVV en voorzitter Vlaams ABVV. "We zien bijvoorbeeld nog heel wat grensoverschrijdend gedrag, maar ook in de lonen en de pensioenen zien we dat vrouwen minder krijgen. Het is niet normaal dat het soms lijkt alsof vrouwen tweederangsburgers zijn."

Ook bij ACV richten ze vandaag hun focus op "een eerlijk pensioen" voor vrouwen. Zo eisen ze onder meer dat het aantal vereiste jaren om volledige loopbaan te hebben, vermindert van 45 naar 40 jaar en dat deeltijds werk van vrouwen meetelt als "gelijkgestelde periode".

Voor de acties en betogingen is een stakingsaanzegging ingediend, maar het gaat vandaag eerder om symbolische acties, zegt Ulens. "Er zijn voor zover ik weet dus geen grote, georganiseerde stakingen bij bedrijven."

Meest gelezen