"1985", coproductie voor VRT & RTBF over de bende van Nijvel, geselecteerd voor officiële competitie Canneséries

De fictieserie "1985" over de bende van Nijvel is geselecteerd voor de officiële competitie op Canneséries, het internationale seriefestival in de Franse badplaats. De eerste twee afleveringen van de achtdelige reeks gaat er in wereldpremière op 3 april. Opvallend: het is de eerste serie voor volwassenen waarvoor de VRT en de RTBF samenwerken.

"1985" draait rond een jongen, zijn zus en zijn beste vriend, en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Hoofdpersonages Marc, Franky en Vicky zijn boezemvrienden, maar komen terecht in het oog van de storm, nadat de bende van Nijvel brutale overvallen heeft gepleegd en de zaak niet meteen opgelost geraakt. Marc en Franky zijn rekruten bij de rijkswacht, en hun idealen botsen met die van Vicky, die rechten studeert aan de VUB.

In de tweetalige reeks spelen zowel Franstalige als Nederlandstalige acteurs mee, onder wie Tijmen Govaerts, Tom Vermeir, Peter Van den Begin, Ruth Becquart en Barbara Sarafian. Opmerkelijk: zowel VRT als RTBF zullen "1985" uitzenden. Het is een unieke coproductie, want het is de eerste keer dat beide openbare omroepen samenwerken bij een fictiereeks voor volwassenen.

De opnames van "1985" zijn eind 2021 afgerond, maar de reeks zal pas in 2023 worden uitgezonden. Het scenario is geschreven door Willem Wallyn, die "All of us" en "De 16" schreef. "1985" is geregisseerd door Wouter Bouvijn, gekend van "De twaalf". Productiehuis Eyeworks maakt de reeks, met regisseur Stijn Coninx als creatief adviseur. Coninx maakte met "Niet schieten" een film over de Bende van Nijvel. 

Canneséries gaat door van 1 tot 6 april

Met "The Dreamer - Becoming Karen Blixen" is er nog een tweede Belgische coproductie genomineerd in de Officiële Competitie van de Canneséries. De Belgische jongerenserie "Hacked", geregisseerd door Laura Van Haecke, is geplaatst voor de Officiële competitie voor korte series. In totaal worden er 24 series voorgesteld in Cannes: 10 in de officiële competitie voor lange reeksen, 10 korte reeksen en 4 buiten competitie. Een jury reikt verschillende prijzen uit.

Canneséries is het kleine broertje van het grote filmfestival in de Franse badplaats, en gaat door van 1 tot 6 april. De vorige twee edities van het internationale seriefestival waren online door de coronacrisis. Voor deze vijfde editie komen opnieuw enkele grote sterren naar de Franse badplaats. 

Zowel Gillian Anderson ("Sex Education" en "The crown") als Sydney Sweeney ("Euphoria") krijgen een ereprijs. Hwang Dong-huyk, maker van de succesreeks "Squid Game", komt het succes van Zuid-Koreaanse series toelichten.

Meest gelezen