Radio 2, foto van betoging in juni 2021

Wallonië geeft geen vergunning voor "wolvenpark" op de taalgrens van Brakel en Vloesberg

Nadat de provincie Henegouwen de aanvraag had geweigerd, geeft nu ook de Waalse regering geen vergunning voor een "wolvenpark" in een bos op grondgebied van Brakel in Oost-Vlaanderen en Vloesberg in Wallonië. Ze baseerde zich daarvoor op het advies van de Waalse tegenhanger van Natuur en Bos, die zegt onder meer dat het aanpalende Brakelbos beschermd gebied is.

Het ziet ernaar uit dat er geen "wolvenpark" komt in het d'Hoppebos op de grens van Brakel en het Waalse Vloesberg. Een ondernemer wou er een voormalig stort omvormen tot een park waar wolven in kooien leven en waar toeristen zouden kunnen overnachten. Maar na het nieuws dat de provincie Henegouwen geen vergunning geeft, laat nu ook de Waalse regering weten dat ze geen vergunning verleent. 

Brakel is blij dat het toeristische park er - wellicht - niet komt. "Blijkbaar heeft ook Wallonië problemen met het kappen van stukken waardevol bosgebied en het ontbreken van een toereikend waterzuiveringssysteem", zegt schepen Peter Vanderstuyf (Open VLD).

Mogelijkheid tot beroep

De schepen voelt zich wel in de kou gezet door Vlaanderen. "Het brakelbos is toch de habitat voor heel wat kwetsbare fauna en flora. De Vlaamse regering heeft de mond vol wat betreft de stikstofuitstoot. Maar als een er een dierenpark komt, dat een negatieve invloed heeft op ons milieu, dan hoor ik niemand."

Beide partijen benadrukken dat de strijd nog niet is gestreden. "Maar ik schat hun kans dat ze gelijk krijgen bij een eventueel beroep voor de Raad van State, niet zo hoog in", zegt Vanderstuyf. "Daar hebben de initiatiefnemers voor het Wolvenpark, die gesteund worden door de gemeente Vloesberg, nog 60 dagen de tijd voor."

Meest gelezen