ZNA-ziekenhuizen

Cadix ziekenhuis wordt op drie na hoogste gebouw van Antwerpen: "Nieuw landmark in de skyline"

Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, ZNA, heeft de sleutels gekregen van het nieuwe ziekenhuis Cadix op het Eilandje in Antwerpen. Over een jaar, in maart 2023, zal het nieuwe ziekenhuis het Stuivenbergziekenhuis vervangen, dat 138 jaar dienst heeft gedaan. Het nieuwe ziekenhuis wordt een hoogtechnologisch ziekenhuis dat jaarlijks 200.000 patiënten kan behandelen. Het wordt het op drie na hoogste gebouw in Antwerpen.

"Vanaf vandaag zijn we officieel eigenaar van het gebouw", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van de ZNA ziekenhuizen, trots, bij de overhandiging van de sleutel/badge van het nieuwe gebouw.

"Het Cadix ziekenhuis op het Eilandje wordt met zijn 19 verdiepingen het op drie na hoogste gebouw in Antwerpen, na de kathedraal, de Boerentoren en de Antwerp Tower", zegt Antwerps schepen van onder meer Gezondheidsbeleid Els van Doesburg (N-VA) enthousiast.

Het ziekenhuis wordt een landmark, een mooie aanvulling op de skyline van Antwerpen. De opvallende groen-blauwe kleuren van het gebouw verwijzen enerzijds naar het water van het nabijgelegen Asiadok (blauw) en het groen van Park Spoor Noord," zegt van Doesburg.

Cadix wordt het grootste ziekenhuis in Antwerpen met de allerlaatste snufjes

Tom Van de Vreken, woordvoerder ZNA ziekenhuizen

In het nieuwe ziekenhuis kunnen jaarlijks 200.000 patiënten terecht; het zal dus ook dienst doen voor patiënten van buiten Antwerpen. 1.200 personeelsleden gaan er aan de slag. Met 361 bedden wordt het het grootste ziekenhuis in Antwerpen.

"Het wordt een hoogtechnologisch ziekenhuis, met de allerlaatste snufjes. Zo is er een supersnelle lift, die in 10 sec, van de spoeddiensten op -1, naar het operatiekwartier op de vierde verdieping gaat", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

"Er wordt zo veel mogelijk ingezet op dagklinieken en ambulante verzorging, dat is de gezondheidszorg van de toekomst", zegt van Doesburg. 

In het hoogtechnologische ziekenhuis dat volledig gedigitaliseerd is, wordt zo weinig mogelijk papier gebruikt. (lees verder onder foto)

Zodra het Cadix ziekenhuis in maart 2023 de deuren opent, sluit het Stuivenbergziekenhuis. Enkel de psychiatrische afdeling blijft op Stuivenberg. Ook een aantal diensten van andere ZNA-ziekenhuizen zullen naar Cadix verhuizen. De komende maanden wordt het ziekenhuis verder ingericht en zal het personeel zijn nieuwe werkplek leren kennen. De verhuizing van de patiënten wordt ook grondig voorbereid.

Meest gelezen