AZ Turnhout

Koppelbed in AZ Turnhout: "Patiënten kunnen samen slapen tijdens de laatste dagen"

Het AZ Turnhout heeft een koppelbed in gebruik genomen op de palliatieve afdeling. Dat is een bed dat volwaardig naast een ziekenhuisbed kan geschoven worden, zodat een koppel toch nog samen kan slapen, of ouders hun kinderen nog kunnen knuffelen, tijdens de laatste dagen.

De palliatieve afdeling van het AZ Turnhout neemt vanaf vandaag een koppelbed in gebruik. "Dat is een bed dat volwaardig tegen een ander bed kan aangeschoven worden, waardoor de partner samen met de patiënt in een volwaardig bed kan slapen", zegt Saara Winters, hoofdverpleegkundige op de palliatieve eenheid van het AZ Turnhout.

"We hadden op elke kamer al een eenpersoonsbed dat tegen het patiëntenbed kan geschoven worden maar het koppelbed kan op dezelfde hoogte gebracht worden; het hoofdeinde kan ook omhoog, zodat het een volwaardig dubbelbed wordt. Op die manier kunnen koppels weer samen slapen of kunnen (groot)ouders hun (klein) kinderen nog knuffelen", zegt Saara.

Het idee komt van een verpleegkundige in het ziekenhuis. Haar partner overleed en ze vond het erg dat ze de laatste dagen uit elkaar werden gerukt

Saara Winters, hoofdverpleegkundige palliatieve afdeling AZ Turnhout

Het idee voor een koppelbed komt van een verpleegkundige in het ziekenhuis. Haar partner kwam in het ziekenhuis terecht en overleed uiteindelijk thuis. "Onze collega vond het zo erg dat ze niet meer samen met haar partner kon slapen, dat ze in de laatste dagen als het ware uit elkaar werden gerukt. Ze was ervan overtuigd dat zo'n koppelbed een zeer grote meerwaarde zou betekenen op de palliatieve eenheid van het ziekenhuis", zegt Saara.

Het koppelbed werd gesponsord door Arubis Beerse, het bedrijf van de overleden partner. "Zo'n koppelbed zou ook op andere afdelingen in ziekenhuizen een meerwaarde kunnen betekenen, maar zo'n bed is een aanzienlijke investering", besluit Saara. Momenteel heeft het AZ Turnhout er dus één op de palliatieve afdeling.

Meest gelezen