Robby Scheelen

Speciale omheiningen en schadevergoedingen: kosten voor wolven liepen vorig jaar op tot 212.000 euro

De kosten voor de wolven zijn in Vlaanderen vorig jaar opgelopen tot 212.000 euro. Dat is zo'n 60.000 euro meer dan in 2020. Het geld ging voornamelijk naar subsidies voor wolfproof omheiningen, schadevergoedingen na aanvallen op vee en wetenschappelijk onderzoek. 

In 2020 hebben de wolven de Vlaamse overheid zo'n 152.000 euro gekost, maar vorig jaar steeg dat bedrag naar 212.000 euro. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het aantal aanvallen op vee nam vorig jaar toe. Daardoor liep ook het bedrag voor het uitbetalen van schadevergoedingen op, tot ruim 32.000 euro. Dat is zo'n 10.000 euro meer dan in 2020. 

Maar meer particulieren willen hun schapen of ander vee beschermen en hebben betere omheiningen geplaatst, met stroomdraden die ook de wolven kunnen buiten houden. Ze kunnen daarvoor subsidies krijgen. Vlaanderen trok daar vorig jaar bijna 65.000 euro voor uit.  Daar kwamen ook nog de kosten bovenop  voor een campagne om de hobbyboeren in het leefgebied van de wolven te overtuigen van het nut van die omheiningen.

Het reilen en zeilen van de wolven wordt opgevolgd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), met wildcamera's en DNA-onderzoek. Dat kostte in totaal zo'n 70.000 euro, en daar moet ook het loon van de wetenschappers nog bij gerekend worden. "Op dit moment is er geen andere oplossing dan wolfwerende omheiningen, aangezien de Europese bescherming van de wolf vrij absoluut is", vertelt Coenegrachts. "Binnen Europa werd recent wel nog gedebatteerd over een herziening van de beschermingsstatus van de wolf. Indien dat zou gebeuren, kunnen ook andere pistes onderzocht worden op hun economische en ecologische haalbaarheid.” 

Meest gelezen