Australië
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Australië kondigt nationale noodtoestand af wegens overstromingen

De Australische regering heeft de nationale noodtoestand afgekondigd in de oostelijke staten Queensland en New South Wales als reactie op de verwoestende overstromingen. Daardoor zullen de getroffen mensen in de overstroomde gebieden sneller worden geholpen. Door de overstromingen zijn al minstens 21 mensen om het leven gekomen. 

"Australië wordt een moeilijker land om in te leven door deze natuurrampen", zei de Australische premier Scott Morrison tijdens een bezoek aan de stad Lismore in deelstaat New South Wales. Deze staat werd samen met de deelstaat Queensland, in het oosten van het land, zwaar getroffen door de overstromingen.

De premier zei dat hij de noodtoestand gaat afkondigen en beloofde extra financiële steun voor de overstroomde regio's en getroffen gezinnen.

Australië
AFP or licensors

Hulpverlening versnellen

Het uitroepen van de noodtoestand moet helpen om de bureaucratie te verminderen en de hulp te versnellen. Er is namelijk zeer veel ontevredenheid over de trage reactie op de overstromingen. Zo geven gefrustreerde bewoners in Northern Rivers de autoriteiten de schuld van de beperkte hulpverlening en de traagheid waarmee die hulpverlening op gang kwam. Door de overstromingen zitten de inwoners al enkele dagen zonder stroom en hebben ze geen toegang meer tot het internet.

De regering heeft de afgelopen week zo’n 250 miljoen euro uitbetaald aan de slachtoffers van de overstroming nationaal. De premier beloofde tijdens zijn bezoek bovendien dat de hulp in Lismore, een van de zwaarst getroffen plekken, voor onder meer voedsel, juridische en mentale bijstand zou worden verhoogd.

Australië

Natste start van het jaar in Sydney

Sinds eind februari valt er enorm veel neerslag, die heeft geleid tot zware overstromingen in de deelstaten Queensland en New South Wales. Ook de miljoenenstad Sydney werd getroffen. Aan tienduizenden inwoners in het noorden en zuidwesten van de stad werd gevraagd om zich klaar te houden voor evacuatie. Het ging in totaal om ongeveer 60.000 mensen.

Vanaf 1 januari is er in Sydney al bijna 822 millimeter regen gevallen. Het is de natste start van het jaar in Sydney, sinds de start van de metingen. 

Het helderblauwe water aan de haven van Sydney kleurt door de overstromingen bruin. De oceaan is vervuild en ligt vol met drijfhout, meldt het regionale ministerie van Milieu. Op veel plaatsen wordt afgeraden om in de oceaan te zwemmen.

Australië
AP2010
Australië
AP2011

Meest gelezen